VLAM

Pladijs is de vis van het jaar: "Hij is nu superlekker en goedkoop"

Pladijs is de "Vis van het jaar 2020". Die keuze is gemaakt door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Vlaamse visserijsector. Hilde Crevits (CD&V), minister van Landbouw en Visserij, maakte hem vandaag bekend in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. VLAM organiseert dit elk jaar om de rijkdom van de Noordzee te tonen. “De Vlaming is een gewoontedier. We willen ze op deze manier warm maken om andere soorten te proberen”, zegt Lilliane Driesen.

De vis staat, vooral in Nederland, ook bekend onder de naam schol, in West-Vlaanderen zeggen ze ook “ploate”. Het is de meest aangevoerde vis aan onze Belgische kust, maar amper 8 procent van de Belgische gezinnen maakt af en toe een pladijs klaar. “Op restaurant wordt er vooral voor tong gekozen. Thuis maken we graag kabeljauw en zalm klaar. Terwijl er nog zoveel lekkers rondzwemt. Niet bekend is onbemind”, zegt Driesen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Lekker en goedkoop

Vishandelaar Sven De Muynck uit Lochristi zegt dat het nu het juiste moment is om hem te eten. “De pladijs heeft wel degelijk een seizoen. Vanaf eind juni, begin juli worden ze mooi dik. Nu is hij top. Na nieuwjaar is hij dan wat slapper van structuur en fletser van smaak. Spijtig, want 6 maanden op een jaar is hij zeer lekker. En niet onbelangrijk, pladijs is een van de goedkoopste vissen.”

Visboer De Munck geeft nog een tip mee. “Bak hem krokant zoals een tong, met een stevige klont boter. Serveer er frieten en sla bij. Het bakt wel niet zo gemakkelijk, daardoor is hij wat minder aantrekkelijk. Maar dat mag je echt niet tegenhouden. 

Radio 2

Meest gelezen