Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès (MR) blikt vooruit: "Kans heel groot dat er binnenkort nieuwe beperkingen komen"

Volgens premier Sophie Wilmès (MR) is het zeer waarschijnlijk dat de coronaregels binnenkort weer worden aangescherpt. Ze zei dat in de Kamer, waar ze kritische vragen kreeg over de versoepelingen die de Nationale Veiligheidsraad gisteren nog maar aankondigde.

Voor premier Wilmès blijft het adagium "het beleid aanpassen aan de epidemiologische situatie". Ze kreeg vanmiddag wel een reeks lastige vragen over de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd op de Nationale Veiligheidsraad, en die volgens nogal wat waarnemers en experts neerkomen op een versoepeling.

De evolutie van de gezondheidstoestand in ons land is niet goed

Premier Sophie Wilmès (MR)

"We hebben gisteren beslist om de mogelijkheden voor sociale contacten voor iedereen aan te passen om de regels draaglijker te maken", aldus Wilmès. "Beter soepele regels die door veel mensen worden nageleefd dan te strenge regels waar niemand achter staat."

Dat de beruchte "bubbel van vijf" van de baan is, betekent niet dat het voortaan "vrijheid, blijheid" is voor iedereen. De regels voor de sociale contacten kunnen altijd worden verscherpt, mocht dat nodig blijken. "Hoe ernstiger de gezondheidssituatie, hoe meer het aantal aanbevolen contacten zal worden beperkt", zegt Wilmès.

Hoe moeten we dat nu interpreteren? Want het aantal besmettingen, in ons land zit wel degelijk in stijgende lijn. "Ik kan u al zeggen dat de kans heel groot is dat we binnenkort met meer beperkingen zullen komen, want de evolutie van de gezondheidstoestand in ons land is niet goed."

U kan misschien wel gelijk hebben, maar als de communicatie niet volgt, werkt het niet

Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A)

Merkwaardig genoeg verwijst de premier naar de zogenoemde barometer met kleurcodes die eraan zit te komen, een beslissing die de Nationale Veiligheidsraad gisteren nog voor zich uit heeft geschoven. Volgens haar zal het werk rond die barometer over enkele dagen worden afgerond. 

"Het beeld dat we gisteren zagen, is een beeld dat veel te vaak terugkomt", vindt Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A). "De regering heeft een idee, de regering heeft een plan, maar werkt het vervolgens niet uit. De barometer is er nog niet, maar we handelen er wel naar." Het beleid is volgens haar te traag. "De maatregelen die we gisteren namen, zijn niet meer de maatregelen van vandaag", zegt Kitir. Ze hamert op het belang van vertrouwen in de maatregelen, maar ook in zij die de maatregelen nemen. "U kan misschien wel gelijk hebben, maar als de communicatie niet volgt, werkt het niet."

Uw communicatie is chaos

Kamerlid Christoph D'Haese (N-VA)

De N-VA is snoeihard over de communicatiestijl van de premier. "C'est le ton qui fait la chanson", zegt Kamerlid Christoph D'Haese (N-VA). "Al acht maanden lang hoor ik u in uw communicatie spreken over de virus." Een gebrek aan taalhygiëne, vindt hij. "Uw communicatie is chaos. 'We weten het ook niet meer, doe gewoon uw goesting' is de teneur van uw communicatie."

Ook de manier van werken van Wilmès vindt D'Haese maar niks. "Uw meest recente persconferentie werd bestempeld als de meest zinloze", strooit hij zout in de wonde. Hij heeft het over een stuitend gebrek aan gezag.

De kritiek maakt geen indruk op de premier. "Ik vind het verbazend dat voor sommigen de grootste bekommernis taalfouten zijn, in plaats van te spreken over de ernst van de situatie", sneert ze richting Christoph D'Haese.

Meest gelezen