Archieffoto
Maxime Anciaux - All rights reserved

Proces van start tegen medewerkers woonzorgcentrum die denigrerende beelden deelden van bewoners: "Verwerpelijk"

Het parket vraagt twee jaar cel en een boete voor de oprichter van een Facebookgroep waar mensonterende beelden gedeeld werden van rusthuisbewoners. Ook enkele andere leden van de groep riskeren een straf. De zaak kwam vier jaar geleden aan het licht. "Dit is degoutant en verwerpelijk", klinkt het bij het parket. 

De zaak ging vier jaar geleden aan het rollen. In een Facebookgroep deelden verschillende medewerkers van een woonzorgcentrum in Puurs compromitterende foto's van de bewoners van het woonzorgcentrum. Het ging onder meer om naaktfoto's als de ouderen in bed of bad lagen, of als ze op de wc zaten. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

De vrouw van de oprichter van de groep ontdekte wat daar gaande was en stapte naar het woonzorgcentrum. Enkele betrokken personeelsleden werden op staande voet ontslagen.

Maar de zaak kreeg ook een gerechtelijk staartje. 7 verdachten worden vervolgd voor mensonterende behandeling, voyeurisme en publicatie van de foto's. 

Parket: "Degoutant en verwerpelijk"

Het proces tegen de 7 is vandaag van start gegaan. Ze staan terecht voor mensonterende behandeling, voyeurisme en publicatie. Het parket noemt de feiten "degoutant en verwerpelijk". "Dit kan niet anders geïnterpreteerd worden dan een laffe manier om de spot te drijven met mensen die zich totaal niet kunnen verweren", haalde de magistraat hard uit. "De verdachten hebben een voorbeeldfunctie, maar dit is een volledig gebrek aan verantwoordelijkheid."

Dit kan niet anders geïnterpreteerd worden dan een laffe manier om de spot te drijven met mensen die zich totaal niet kunnen verweren

Parket

Het parket eist dan ook strenge straffen. De oprichter van de groep riskeert 2 jaar cel en een boete van 2.400 euro. Voor vier andere leden vraagt het parket 18 maanden cel en een boete van 2.400 euro. Voor nog twee andere leden vraagt het parket de vrijspraak. 

Kinderen slachtoffers: "Dit doet heel veel pijn"

Volgens het parket zijn er tientallen slachtoffers, maar slechts twee stelden zich burgerlijke partij. De dochter van een van de slachtoffers, die intussen overleden is, vertelt emotioneel over haar moeder: "Mijn mama kon de laatste vijf jaar niet meer spreken, maar beseft meer dan ze kon uiten. Deze praktijken moeten stoppen, iedereen heeft maar één vader en moeder en dat doet heel veel pijn."

Deze praktijken moeten stoppen, iedereen heeft maar één vader en moeder en dat doet heel veel pijn

Dochter slachtoffer

Een andere man vertelt: "Toen ik de foto's van mijn schoonmoeder zo zag, zakte de grond van onder mijn voeten weg. Het is schandalig, lager kan je niet vallen. Er zijn zoveel goede verzorgers, jullie niet."

Advocaat hoofdbeklaagde: "Onbedachtzaam en dom"

Volgens de advocaat van de hoofdbeklaagde beseft de man dat hij een fout gemaakt heeft. "Hij was onbedachtzaam en dom en hij heeft zijn excuses aangeboden aan het rusthuis."

Meest gelezen