Radio 2

Provincie Limburg gaat problemen met Vrietselbeek in Dilsen-Stokkem sneller aanpakken

De provincie Limburg zal sneller ingrijpen als er zich problemen voordoen met de Vrietselbeek in Dilsen-Stokkem. Dat is vandaag beslist tijdens een overleg met de provincie, het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem en Aquafin. De beek zal binnenkort ook verlengd worden en op lange termijn zal er werk gemaakt worden van een gescheiden rioleringssysteem.

In Dilsen-Stokkem is er vandaag overleg geweest over de problemen met de Vrietselbeek. Gisteren liet de stad daar nog een dam afbreken die bevers daar hadden gebouwd. De beek was daardoor voor een deel drooggevallen en dat veroorzaakte geurhinder. Het stadbestuur heeft nu met de provincie en Aquafin enkele afspraken gemaakt. Zo zal de provincie, die de beek beheert, sneller ingrijpen als er zich problemen voordoen.

De provincie wil binnenkort ook werk maken van de verlenging van de Vrietselbeek, zegt burgemeester Sofie Vandeweerd (Open VLD). "In Eisden, in Maasmechelen, moet er redelijk wat grondwater opgepompt worden", legt ze uit. "Dat gaat naar de Zuid-Willemsvaart. Maar op dit moment gaat dat grondwater verloren. Door de Vrietselbeek te verlengen, kan er veel meer zuiver water in de beek gepompt worden en is er dus ook meer debiet. De werken zijn ingepland voor begin 2021."

Op lange termijn moet er ook werk gemaakt worden van een gescheiden rioleringssysteen, zodat er niet langer rioolwater in de beek komt. 

Actieve bevers

Het ziet er trouwens naar uit dat de provincie snel weer zal mogen ingrijpen. Gisteren zijn ze in Dilsen-Stokkem uren bezig geweest om een beverdam af te breken, maar afgelopen nacht hebben de bevers er al een nieuwe gebouwd. “Respect voor de bever”, lacht Vandeweerd. “Het zijn ongelooflijke werken die ze uitvoeren en ze hebben zich serieus gemanifesteerd rond de Vrietselbeek. Ze bouwen die dammen om hun territorium en hun jongen te beschermen, en zijn blijkbaar heel actief. Het kan dus goed zijn dat we die dammen om de zoveel dagen opnieuw zullen moeten doorbreken om het water te laten doorstromen.”

Radio 2

Meest gelezen