ABC/Time 100/Time Magazine

Royals: woelige week voor Harry en Meghan, de ene door politiek kleur te bekennen, de andere in de rechtbank

Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle hebben deze week meer dan eens (vooral de Engelstalige) media gehaald. Van een simpele oproep om te stemmen tot een wissel en terechtwijzing in de rechtbank, wat is er allemaal gebeurd?

De hertog en hertogin van Sussex, de Britse prins Harry en echtgenote Meghan Markle, waren deze week niet weg te branden uit de pers. Het begon met een nieuwe advocaat in hun rechtszaak tegen The Mail on Sunday, het Britse sensatieblad dat delen van Meghans handgeschreven brief naar vader Thomas Markle heeft gepubliceerd.

Advocaat David Sherborne, die recent Hollywoodacteur Johnny Depp bijstond in een rechtszaak tegen tabloid The Sun rond partnergeweld, werd geruild voor Justin Rushbrooke. Sherborne zou het te druk hebben.

In hun rechtszaak tegen The Mail on Sunday boekten Harry en Meghan een overwinning met de hulp van de advocaat, maar ze beten evengoed in het stof.

De rechter oordeelde in mei dat een aantal aspecten van de aanklacht van Harry en Meghan (voorlopig) ongegrond waren. Zo zou de beklaagde Associated Newspapers, de eigenaar van The Mail on Sunday, oneerlijk gehandeld hebben door bepaalde stukken uit de brief te laten en een verborgen agenda hebben om aanstootgevende verhalen over Meghan te brengen. Aantijgingen die volgens de rechter niet over de kern van de zaak gaan.

1-0 voor The Mail on Sunday. De krant vroeg ook meteen een tussenkomst van Harry en Meghan in de juridische kosten, waarvan het bedrag dat circuleerde, varieerde tussen de 50.000 en 270.000 euro. 

Advocaat David Sherbourne (rechts, hier met Johnny Depp) heeft het te druk.
Avalon.red. All rights reserved.

1-1: de vijf vriendinnen beschermd

Een overwinning in de rechtszaak kwam er voor Harry en Meghan wél begin augustus toen de rechter de anonimiteit van vijf vriendinnen van Meghan waarborgde. Die vrienden hadden in het Amerikaanse People Magazine anoniem getuigd over het (pest)gedrag van de Britse tabloids en vonden "het tijd voor de waarheid". In dat interview was voor het eerst sprake van de handgeschreven brief voor Thomas Markle.

Elk van deze vrouwen is een burger, een jonge moeder, en heeft recht op privacy

Meghan Markle

Associated Newspapers vindt die vrienden cruciaal in het hele verhaal. Voor de uitgever zijn zij het die de brief publiekelijk bekendmaakten en Associated Newspapers ziet hen dan erg graag in de rechtbank verschijnen. De logica erachter? Meghan zou bewust verwacht hebben dat de brief zou uitlekken en zou eigenlijk haar vriendenkring gebruiken als pr-medewerkers om de berichtgeving de positieve kant uit te sturen.  De hertogin wist naar eigen zeggen helemaal niets af van het interview. 

Hoe het zij: de anonimiteit van de vijf vrouwen blijft gegarandeerd. "Elk van deze vrouwen is een burger, een jonge moeder, en elk van hen heeft het recht op privacy", stelde Meghan. De rechter volgde. 1-1 voor Harry en Meghan.

Een proces van 3,2 miljoen? "buiten proportie"

De rechter liet deze week op een hoorzitting dan weer verstaan dat de totale kost geraamd voor de rechtszaak "buiten proportie" is. The Mail on Sunday schat de kosten op een slordige 1, 3 miljoen euro, Harry en Meghan op 1,9 miljoen. Het langverwachte proces start pas volgend jaar, wellicht in januari, en zou tot tien dagen kunnen duren.

Ook werd op de zitting een hartige woordje gepraat over "Finding freedom", de recente biografie over de Sussexen. Harry en Meghan ontkennen dat ze hun medewerking hebben verleend aan het boek van  schrijvers Omid Scobie en Carolyn Durand.

De advocaten van The Mail on Sunday beweren dat medewerkers van Harry en Meghan hebben samengewerkt en namen van intimi hebben doorgegeven om een handje te helpen.

Nils Jorgensen/Cover Images

De oproep om te stemmen (voor Joe Biden)

Woensdag maakten Harry en Meghan hun opwachting in een video -vermoedelijk gemaakt in hun tuin in Santa Barbara (VS), let op hun hond Pula in de achtergrond - voor het Amerikaanse tijdschrift Time. Ze feliciteren de genomineerden van de Time 100, de jaarlijkse lijst van invloedrijke mensen op deze planeet (waarin ze zelf niet prijken). Na de gelukwensen vraagt het koppel aandacht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november.

BEKIJK de oproep (met Nederlandse ondertitels) rustig hier:

Video player inladen...

"Elke vier jaar wordt ons verteld dat dit "de belangrijkste verkiezing van ons leven" is. Maar deze keer is dat écht zo", zegt Meghan. Ze roept op om te stemmen, want dat is niet verplicht in de VS.

Harry vertelt dat hij niet mag stemmen in de VS. Hij heeft immers het Amerikaanse staatsburgerschap niet. Zijn vrouw daarentegen is Amerikaanse en kan stemmen. Meer nog, in het filmpje laat prins Harry weten dat hij nog nooit in een stemhokje heeft gestaan.

Hoezo? Als Britse royal kan Harry wettelijk gezien gerust stemmen, maar doet hij dat liever niet. Leden van de Britse koninklijke familie kiezen ervoor om politiek onpartijdig te blijven. Het ondersteunt de geloofwaardigheid van koningin Elizabeth bij haar taak als staatshoofd. De Queen hoort iedereen te vertegenwoordigen, en boven partijen te staan. 

In het filmpje benadrukt Harry dat het "voor november cruciaal is dat we haatzaaierij, desinformatie en cyberpesten bestrijden". Hoewel exacte namen minutieus vermeden worden, insinueren de prins en zijn vrouw om te stemmen voor Democratisch presidentskandidaat Joe Biden, en niet voor de huidige Republikeinse leider Donald Trump. 

Van "nasty" tot "geen fan"

Donderdag - één dag later - reageert Trump al scherp dat hij géén fan is van Meghan Markle én dat hij prins Harry veel geluk wenst. "Hij zal het nodig hebben." Lees eigenlijk: "Hij zal het nodig hebben... met een partner als Meghan Markle."

BEKIJK hier de reactie van president Donald Trump:

Video player inladen...

Trump en Meghan hebben "een verleden". De hertogin stak, vóór ze een relatie begon met de Britse prins Harry, haar ongenoegen over Trump niet onder stoelen of banken. Ze steunde zijn politieke rivale Hillary Clinton in de verkiezingen van 2016, en noemde hem een "vrouwenhater" en "iemand die verdeeldheid zaait" (bekijk haar felle betoog hieronder). 

In aanloop naar een driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk vorig jaar liet Trump dan weer in een gesprek met sensatieblad The Sun optekenen dat Meghan blijkbaar nasty (of gemeen) uit de hoek kan komen, maar dat ze "wel eens een goede prinses kan worden". 

Voor eigen rekening, maar toch lastige zaak

De oproep om te stemmen voor Joe Biden deed in Britse kranten flink de wenkbrauwen fronsen. Het paleis zelf wenste niet te reageren, maar deed dat impliciet wel met volgende woorden: "De hertog is geen werkend lid van de koninklijke familie. De uitspraken die hij doet zijn voor eigen rekening." 

Waarmee het hof verwijst naar de regeling die na crisisoverleg in januari werd getroffen toen Harry en Meghan financieel op eigen benen wensten te staan en een leven in de luwte wilden leiden. 

Daarbij werd afgesproken dat het koppel inderdaad niet langer werkende leden zijn binnen de koninklijke familie en dat ze niet langer worden aangesproken als Zijne of Hare Koninklijke Hoogheid. Belangrijke nuance: in strikte zin zijn Harry en Meghan hun koninklijke titel níet kwijt.

Harry bleef ook gewoon prins. Hij blijft gelinkt aan de monarchie wat de oproep om te stemmen toch een lastige zaak maakt in en voor het Verenigd Koninkrijk.

Kenners wijzen erop dat door de hele heisa een terugkeer van Harry en Meghan naar de koninklijke familie als (voltijds) actieve krachten nu héél moeilijk wordt. De Queen liet immers de deur op een kier voor haar kleinzoon: de nieuwe regeling die getroffen is, zou na één jaar geëvalueerd worden. Dat jaar loopt af op 31 maart 2021.

Meest gelezen