AFP or licensors

Russische autoriteiten leggen beslag op bezittingen oppositieleider Aleksej Navalny

De Russische autoriteiten hebben het appartement van oppositieleider Aleksej Navalny in beslag genomen, dat heeft zijn woordvoerster gezegd aan de Moscow Times. De inbeslagname gebeurde enkele dagen nadat Navalny ontslagen werd uit een Duits ziekenhuis. Hij werd daar behandeld voor vergiftiging met het zenuwgif novitsjok. De oppositieleider vormt al langer een doorn in het oog van de Russische president Vladimir Poetin en diens bondgenoten.

Het appartement van Navalny zou eind augustus in beslag genomen zijn, de rechtszaak werd aangespannen door een cateringbedrijf dat maaltijden voor scholen maakt. Navalny en zijn kompanen liggen al lang in de clinch met het bedrijf.

Volgens woordvoerster Kira Yarmysh ging het gerecht achter Navalny's appartement met drie slaapkamers in het zuidoosten van Moskou aan om een gerechtelijke uitspraak van een miljoen dollar af te dwingen ten gunste van de eigenaar van het cateringbedrijf, horecamagnaat Yevgeny Prigozhin. De zakenman heeft de bijnaam "Poetins chef" gekregen vanwege zijn nauwe banden met president Vladimir Poetin.

Gezworen Navalny te willen "ruïneren"

De horecamanager Prigozhin kreeg vorig jaar een schadevergoeding van 88 miljoen roebel toegewezen, ofwel bijna een miljoen euro, in een zaak tegen Navalny en diens naaste medewerker voor het “beschuldigen van het bedrijf en voor morele schade”. Navalny en zijn kompanen gaven Prigozhin de schuld van een dysenterie-uitbraak onder schoolkinderen in Moskou die verband hield met besmette lunches. Prigozhin had eerder al gezworen Navalny te willen "ruïneren".

In plaats van de kant van de getroffen kinderen te kiezen, koos de rechtbank de kant van Prigozhin

"In plaats van de kant van de getroffen kinderen te kiezen, koos de rechtbank de kant van Prigozhin", zei de woordvoerster in een video op Twitter. "Als gevolg hiervan legden ze beslag op de bezittingen en het appartement van een persoon die in coma lag", zei ze nog.

Navalny en zijn bondgenoten zijn al lang een doorn in het oog van Russische president Vladimir Poetin. De oppositieleider bracht onder meer verschillende corruptieschandalen aan het licht over machtige Russen uit de entourage van Poetin.

Meest gelezen