Het sneeuwt jenever in Hasselt en omstreken 

De Witte Nonnenstraat in Hasselt is omgetoverd tot een poëziestraat. Door de coronacrisis vielen de jeneverfeesten in het water, maar een tentoonstelling over jenever en jenevergedichten moet dat voor een stukje goed maken. 

In Hasselt start morgen een tentoonstelling over jenever. “Straks gaat het jenever sneeuwen” is een boek waarin 148 jenevergedichten in gebundeld staan. Het boek is meteen het uitgangspunt voor een tentoonstelling rond jenever. Volgens Davy jacobs, directeur van het Jenevermuseum, haalt het poëzie weg uit zijn cliché. "Het belang van dit project is om jenever op een zo'n origineel mogelijke manier in de foto te plaatsen. Dit keer doen we dat aan de hand van een poëtische totaalbeleving. Er is een bloemlezing gemaakt, maar ook een tentoonstelling waar er interactief en coronaproof installaties staan ​​in verband met jenever en zijn gedichten."

Studenten grafisch ontwerp van Hogeschool PXL zorgden voor de vormgeving van het boek. De tentoonstelling zelf werd bedacht door studenten scenografie van de UHasselt. 

Poëzie is een opsomming van woorden in een rijmschema

Marcel Vanthilt, muzikant

Naast de expo en het boek maakte Marcel Vanthilt bijpassende muziek. “Een aantal van deze gedichten heb ik op muziek gezet. Een gedicht heeft eigenlijk al een soort ritme, dus je hebt eigenlijk meteen een melodie. Je krijgt het gevoel dat die teksten beter tot hun recht komen. Poëzie is een soort rap, het is een opsomming van woorden in een rijmschema", zegt Marcel Vanthilt. 

In de bibliotheek van Hasselt, boekhandel Grim en cultuurhuis 'De Tijd Hervonden' zijn er jeneverexpo's. Ook in Antwerpen en Gent kan je deze gaan bezoeken. De expo start morgen en duurt tot 3 januari.  

Meest gelezen