Videospeler inladen...

Universiteiten Antwerpen, Hasselt en Gent vragen studenten om niet in te gaan op versoepelingen Veiligheidsraad 

De Universiteiten van Antwerpen, Gent en Hasselt vragen aan hun studenten om niet in te gaan op de versoepelingen die de Veiligheidsraad gisteren aankondigde. "Ons advies is om nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zo’n nauwe contacten met elkaar aan te knopen", klinkt het. Ook de KU Leuven roept studenten en medewerkers intussen op om meer dan ooit voorzichtig te blijven.

"De universiteit is een leeromgeving van bruisende jonge mensen tussen 18 en ca. 25 jaar oud. We maken ons ten zeerste zorgen over de verspreiding van het Covid-19 virus in jullie groep." Zo begint de mail naar de studenten die rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem samen met microbioloog Herman Goossens, infectioloog Erika Vlieghe, epidemioloog Pierre Van Damme en de decaan van de faculteit Geneeskunde Guy Hubens verstuurde.

We maken ons ten zeerste zorgen over de verspreiding van het Covid-19 virus in jullie groep

De mail komt een dag na de Veiligheidsraad, waar er onder meer beslist werd dat iedereen vanaf nu 5 nauwe contacten per maand mag hebben. Een nauw contact betekent een contact waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet geldt en waar er geen mondmaskers gedragen worden. Die nieuwe regel stuit op heel wat kritiek van verschillende wetenschappers. 

Aan de studenten van de Universiteit Antwerpen doen de auteurs nu een duidelijke oproep: "Op dit ogenblik heeft de Veiligheidsraad geopteerd voor nieuwe regels die, wat de studenten betreft hierop neerkomen: er is enerzijds je thuisomgeving, waar je uiteraard geen afstand bewaart en ook geen mondmasker draagt; voortaan mogen jullie ook, bijvoorbeeld aan de universiteit, een groep van maximaal vijf vormen, telkens voor een maand; dus met medestudenten bij wie je zonder mondmasker en met minder dan 1,5m afstand kan vertoeven."

"Ons advies is om nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zo’n nauwe contacten met elkaar aan te knopen. Indien je dat toch zou doen, hou die contacten echt zo beperkt mogelijk."

Ons advies is om nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zo’n nauwe contacten met elkaar aan te knopen

Universiteiten Hasselt en Gent volgen

De Universiteit van Hasselt heeft een gelijkaardig initiatief genomen intussen. Ook daar kregen de studenten een mail van hun rector.

We willen het onderwijs en de ziekenhuizen vrijwaren

Luc De Schepper - UHasselt

"Wij hebben overlegd met onze experten, Niel Hens en Geert Molenberghs, en we zijn toch zeer bezorgd over de versoepeling", vertelt rector Luc De Schepper. "Daarom hebben we een mail gestuurd naar onze studenten om zich aan de oude regels te houden en die versoepeling niet toe te passen. We weten dat het virus zich heel snel verspreidt in die groep."

"We beseffen dat we meer vragen dan wat wettelijk zou moeten en dit is een vrijwillige oproep voor onze studenten", benadrukt De Schepper. "Maar we willen het onderwijs en de ziekenhuizen vrijwaren."

En ook de Universiteit van Gent steunt het idee en gaat een bericht rondsturen. "We gaan de studenten expliciet vragen om voorzichtig te zijn, zowel binnen als buiten de universiteitsgebouwen. We zetten ons niet af tegen de Veiligheidsraad, maar we vragen om het aantal contacten te beperken en afstand te houden van de oudere generaties", klinkt het bij rector Rik Van de Walle.

Blijf meer dan ooit voorzichtig. Dit is niet het moment om te versoepelen

Luc Sels, rector KU Leuven

De KU Leuven roept haar studenten en medewerkers intussen op om "meer dan ooit de preventieve maatregelen na te leven en heel veel voorzichtigheid aan de dag te leggen tijdens contacten en activiteiten". "Dit is niet het moment om ook maar enige versoepeling in te brengen", zegt rector Luc Sels. "Ik roep daarom op om nauwe contacten met elkaar echt zo beperkt mogelijk te houden. Ook Stad Leuven zal op geen enkele manier zijn aanpak van deze pandemie versoepelen", klinkt het.

Bij de VUB is te horen dat ze de kwestie intern bekijken, maar dat er voorlopig nog geen communicatie komt.

Bekijk hieronder de reportages uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen