CD&V-burgemeesters bezorgd over Vivaldi-coalitie, maar voorzitter Coens sust na lange dag onderhandelingen

De partijvoorzitters van de zeven Vivaldi-partijen hebben de hele dag samengezeten in het Egmontpaleis, in Brussel, voor een eerste plenaire formatievergadering onder leiding van coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD). Na afloop heette het dat de sfeer constructief was en de gesprekken goed verliepen. CD&V-voorzitter Joachim Coens relativeerde het ongenoegen bij de burgemeesters van zijn partij.

Gisteravond heeft koning Filip Paul Magnette en Alexander De Croo aangeduid als coformateurs. "Laat ons zeggen dat het er meest consensus  was voor deze piste", zei SP.A-voorzitter Conner Rousseau voor hij binnenging.

"Formateurs zijn formateurs, de rest van de casting moet nog besproken worden", aldus CD&V-voorzitter Coens. "We zitten hier om te praten over de vorming van een goed regeerakkoord waarin het gaat over de zaken waar de mensen van wakker liggen, zoals de gezondheidszorg, de verhoging van de koopkracht, enz...". 

Bekijk hieronder de reactie van SP.A-voorzitter Conner Rousseau aan het begin van de onderhandelingen:

Video player inladen...

Gisteravond al circuleerden er geruchten dat er zowel bij MR als bij CD&V ongenoegen heerste over de keuze voor het duo Magnette-De Croo. Maar volgens Coens gaat de bezorgdheid bij de christendemocratische burgemeesters niet over de keuze van de coformateurs, maar over de inhoud. "Ik denk dat het belangrijk is dat wij ons programma kunnen realiseren, en dit proberen we nu te doen", aldus Coens in "Terzake".

Bekijk hier de analyse van Pieterjan De Smedt en het interview met Joachim Coens in "Terzake":

Video player inladen...

Ook MR-voorzitter Bouchez had al meer dan eens duidelijk gemaakt dat voor wat hem betreft Sophie Wilmès premier moet blijven. Het feit dat de premier mee aanschuift, kan beschouwd worden als een teken dat Bouchez Wilmès nog niet wil opgeven. 

Anderzijds is het ook zo dat premier Wilmès eerder deze week ook al bij de onderhandelingen was betrokken, onder meer op vraag van SP.A-voorzitter Rousseau, toen nog preformateur. Afgelopen zondag dreigde de formatie nog helemaal mis te lopen, onder meer omdat Bouchez bleef volhouden dat Wilmès premier moest blijven. Als gevolg daarvan had Rousseau geëist dat de MR tijdens de gesprekken niet alleen meer door Bouchez zou worden vertegenwoordigd. 

Bij het buitenkomen na de vergadering liet ook Rousseau weten dat er hard gewerkt is, ook met MR-voorzitter Bouchez.  De eerste thema's die de onderhandelaars hebben behandeld, zijn energie, klimaatbeleid, mobiliteit en ondernemerschap. "1 oktober moet wel lukken, dat is het uitgangspunt. We hebben er vandaag al heel wat doorgejaagd, er staat nog heel wat op de agenda, maar ik vind dat dat moet lukken".

Bekijk het gesprek met Conner Rousseau na afloop van de vergadering en de analyse van Pieterjan De Smedt over de kritiek op de liberale familie. 

Video player inladen...

Intussen is er op de sociale media enorm veel kritiek van N-VA op de liberale familie. Open VLD zou haar programma aan het uitverkopen zijn, maar de liberalen ontkennen dat.  Zij zeggen dat ze de uitgaven voor het huidige akkoord hebben kunnen beperken en willen graag weten wat Bart De Wever wilde uitgeven in zijn akkoord met de PS.

Herbekijk hieronder de analyse van politiek verslaggever Bart Verhulst in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen