Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hongkongse activist Joshua Wong gearresteerd en weer vrijgelaten

De Hongkongse activist Joshua Wong is gearresteerd en daarna weer vrijgelaten. Hij wordt aangeklaagd voor het deelnemen aan een betoging vorig jaar in oktober. Ook andere activisten zijn al gearresteerd voor deelname aan protestacties vorig jaar.

De 23-jarige Wong werd opgepakt in het Centrale Politiebureau in Hongkong. Dat postte hij op Twitter en werd ook bevestigd door zijn advocaat. Hij wordt aangeklaagd voor deelname aan een betoging bijna een jaar geleden. Intussen is Wong weer vrijgelaten. Zijn zaak zal volgende week voorkomen. Hij riskeert tot 6 jaar cel.

(Lees voort onder de tweets.)

Wong zou ook de wet op het verbod van het dragen van een masker tijdens betogingen hebben overtreden. Tijdens de protestbeweging vorig jaar in Hongkong werd die wet ingevoerd. Het werd zo voor de politie makkelijker om betogers te identificeren. Later werd de antimaskerwet door het hof van beroep van Hongkong ongrondwettelijk verklaard. Nu is door de Covid-19-pandemie het dragen van een mondmasker verplicht.

De aanleiding voor die protestbeweging was het plan voor een uitleveringswet, die het makkelijker zou maken om Hongkongse dissidenten uit te leveren aan China. Ook de algemene sterke politieke grip van China op Hongkong werd door de manifestanten aangeklaagd. De protesten gingen maandenlang door, en mondden soms uit in geweld tussen politie en betogers.

Joshua Wong begon als studentenleider en werd een van de gezichten van het Hongkongse protest. Hij en ook negen andere activisten worden nu aangeklaagd voor hun deelname aan de acties vorig jaar.

Joshua Wong na zijn vrijlating vandaag.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nationale veiligheidswet

In juni van dit jaar werd door Peking naar aanleiding van de coronacrisis een strenge nationale veiligheidswet ingevoerd. Die maakte de facto een einde aan de protesten en ook uitlevering aan China mogelijk.

Alles wat beschouwd wordt als dissidentie, afscheuring, terrorisme en samenspannen met buitenlandse mogendheden, is een overtreding van de wet die kan bestraft worden met celstraffen die oplopen tot levenslang. 

Omdat ze die wet volgens de Chinese autoriteiten hebben overtreden, werden twaalf andere activisten verbonden met het protest in Hongkong ook gearresteerd toen ze met een bootje onderweg waren naar Taiwan. Ze blijven aangehouden in China.

Meest gelezen