Videospeler inladen...

Na "Pano": Wouter Beke (CD&V) belooft extra geld voor mensen die persoonsgebonden budget nodig hebben

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) belooft extra geld voor de gehandicaptenzorg, om meer mensen een persoonsvolgend budget te kunnen geven. Hij reageert op de "Pano"-reportage die de schrijnende toestanden in de sector blootlegde. 15.978 mensen staan op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget, en sommigen van hen zullen tot  maar liefst 20 jaar geduld moeten hebben. De oorzaak: te weinig budget. De oppositie wijst erop dat Beke vandaag niets nieuws te vertellen heeft.

"We trekken vandaag met deze Vlaamse regering heel wat extra geld uit", zegt Wouter Beke in een eerste reactie aan VRT NWS. "Dat wil zeggen dat het budget zal stijgen van 1,7 miljard naar 2 miljard, om de mensen te helpen."

Bij de komende budgetbesprekingen zal ik extra geld vragen voor Welzijn

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

"Alleen al dit jaar hebben 1.600 mensen een persoonsvolgend budget gekregen", aldus Beke. "We doen ook hervormingen: ik heb een aantal hervormingen door het parlement laten goedkeuren, waardoor 1.700 mensen extra een budget zullen krijgen." Samengeteld is dat 3.300 mensen.

De minister stelt nog meer in het vooruitzicht, al blijft dat vaag: "Bij de komende budgetbesprekingen zal ik extra geld vragen voor Welzijn, want dat is absoluut noodzakelijk."  

Volgens cijfers van eind vorig jaar  hebben 25.299 Vlaamse personen met een beperking een persoonsvolgend budget, terwijl  15.978 mensen die er ook recht op hebben op de wachtlijst staan. De wachttijd kan oplopen tot 20 jaar. 

Bij oppositiepartij SP.A zijn ze niet onder de indruk. "Dit is mensen op de wachtlijst uitlachen in hun gezicht", twittert Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (SP.A). Hij wijst erop dat Beke de uitlag van het regeerakkoord herhaalt. "Dat gaat niets veranderen aan de stijging van 15.000 naar 25.000 wachtenden. Je moet maar durven."

"Dit is niet extra, dit is al lang bekend beleid waarvan we weten dat het mensen in de kou laat staan", twittert Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA). "Slag in het gezicht van deze helden van de zorg."

"De budgetten krimpen en de wachtlijsten groeien alleen maar aan", reageert Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). Hij pleit voor een forse verhoging van het budget voor persoonsvolgende financiering en voor een juridisch afdwingbaar recht op zorggarantie.

Het tekort aan middelen blijft het belangrijkste probleem

Caroline Copers (ABVV)

Het Vlaams ABVV dringt andermaal aan op een kritische evaluatie van het systeem van de persoonsvolgende financiering. "Die was ook beloofd in het Vlaams regeerakkoord, maar is er nog steeds niet gekomen", zegt algemeen secretaris Caroline Copers. "Sinds corona is die evaluatie alleen maar dringender geworden."

"We zien dat de wachtlijsten met het huidige systeem alleen maar langer worden en dat niemand er beter van wordt. Het tekort aan middelen blijft het belangrijkste probleem", aldus Copers. "We waarschuwen er voor om dit systeem zomaar over te planten op ouderenzorg of thuiszorg."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen