De grens tussen Noord- en Zuid-Korea
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Zuid-Koreaan vermoord en verbrand door Noord-Koreaanse leger

Een Zuid-Koreaanse ambtenaar bij de visserij is vermoord en daarna verbrand door Noord-Koreaanse soldaten. Het lijkt erop dat hij wou overlopen naar het noorden. Maar uit vrees voor het coronavirus is de man doodgeschoten. Zuid-Korea noemt het een "shockerende daad". 

De 47-jarige man verdween begin deze week van een patrouilleboot in de buurt van de Noord-Koreaanse grens. Later werd zijn lichaam teruggevonden in Noord-Koreaanse wateren. Volgens het Zuid-Koreaanse leger is de man doodgeschoten en werd zijn lichaam nadien overgoten met olie en in brand gestoken. Het gaat om een ambtenaar van de visserij, een vader van twee kinderen. 

Wat  de man bezielde is voorlopig niet duidelijk. Volgens Zuid-Korea lijkt het erop dat hij wou overlopen naar het noorden. Zijn schoenen werden teruggevonden op de boot. Op Noord-Koreaans grondgebied zou hij ondervraagd zijn door Noord-Koreaanse militairen. Die kregen vervolgens orders om de man neer te schieten en zijn lichaam te verbranden. 

Angst voor corona

De Zuid-Koreaanse overheid noemt het een "onmenselijke daad" en eist excuses van Noord-Korea. Maar voorlopig komt er uit het noorden geen commentaar. Eerder deze maand zei de aanvoerder van de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea dat Noord-Koreaanse soldaten het bevel hadden gekregen om iedereen die de grens oversteekt neer te schieten. Dat zou te maken hebben met de angst voor de coronapandemie.

Enkele maanden geleden al verspreidde de overheid in Pyongyang het verhaal dat een teruggekeerde overloper uit Zuid-Korea het coronavirus het land had binnengebracht. Dat was de eerste keer dat Noord-Korea toegaf dat er een coronauitbraak was binnen zijn grenzen. Op 10 oktober is er in Pyongyang een grote militaire parade gepland ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de regerende Arbeiderspartij.

Het is meer dan 12 jaar geleden dat Noord-Korea nog een Zuid-Koreaanse burger heeft neergeschoten. Toen ging het om een vrouwelijke toerist die zich te ver in een verboden zone had gewaagd. De relaties tussen Noord- en Zuid-Korea zitten al enkele maanden in het slop. Een telefoonverbinding tussen beide landen werd in juni doorgeknipt.

Noord-Koreanen met mondkapjes in de hoofdstad Pyongyang

Meest gelezen