Radio 2

15 studenten starten opleiding pianostemmen in Ruiselede, Herr Seele doet het al 42 jaar

Morgen beginnen 15 gemotiveerde studenten aan een opleiding tot pianostemmer bij Piano's Maene in Ruiselede. Ze willen zo het tekort aan pianostemmers in ons land aanpakken. Kunstenaar, maar ook pianostemmer Herr Seele oefent de job al 42 jaar uit.

Herr Seele uit Oostende doet het al meer dan 42 jaar: “Ik doe het nog af en toe, maar heel weinig. Ik begon aan de opleiding in 1978 in Wales. Het was een geweldige tijd. Toen ik eraan begon, dacht ik dat ik het nooit ging kunnen. Ik had totaal geen gevoel voor toonhoogte.”

De opleiding duurt 2 jaar. Maar dat vindt Herr Seele niet overdreven: “Dat is lang, het zou misschien kunnen op een jaar, maar je moet natuurlijk alles kennen van de mechaniek van een piano. Wij leerden ze ook herstellen. De eerste lessen moesten we zelfs een piano leren tekenen.”

Fier

Een piano kan anno 2020 elektronisch gestemd worden. “Dat toestel doet het echt perfect", vervolgt Herr Seele, "maar ik ben daar te fier voor. Ik doe het nog op het gehoor. Een piano heeft 88 toetsen. Er zijn tussen de 300 en de 400 snaren en die moeten dus perfect gestemd worden."

“Je kan er zeker van leven”, zegt Herr Seele. “Ik stemde er 1 per dag en daarnaast was ik kunstenaar. Ik vroeg toen 80 euro. Zo kwam ik financieel perfect rond. Het fijne is dat je die job overal ter wereld kan doen. Ik ben begonnen in Nieuw-Zeeland, waar ik werd rondgevlogen met een vliegtuig van klant tot klant. Ik werkte ook nog in Genève. Ik kreeg er een wagen en een appartement bij. Het is een universele taal", besluit hij.

Meest gelezen