fotografie peter Hilz (C)

Als er regeringsverklaring komt op 1 oktober, verkast Kamer uitzonderlijk naar Europees Parlement

Stel dat er op 1 oktober een regeringsverklaring komt, dan zal die niet in de Kamer plaatsvinden, maar wel in het Europees Parlement. Dat is uitzonderlijk en heeft alles te maken met de coronacrisis. "Op die manier kunnen alle Kamerleden de verklaring bijwonen." De coformateurs onderhandelen intussen voor de tweede dag op rij over de vorming van een Vivaldi-regering.

Als we een regering hebben, zou die zijn regeringsverklaring normaal gezien in de plenaire zaal van de Kamer houden. Dat ziet er dan zo uit: 

Maar niet dit jaar. Want stel dat we een regering hebben die op 1 oktober zijn verklaring kan afleggen, zal dat uitzonderlijk in de plenaire zaal van het Europees Parlement zijn. En dat zal er dan zo uitzien: 

fotografie peter Hilz (C)

Uitzonderlijk, en dat heeft alles te maken met corona. Omdat er in de Kamer niet genoeg plaats is om alle leden te zetten, heeft de Kamer een akkoord gesloten met het Europees Parlement. "Zo zouden alle Kamerleden de verklaring kunnen bijwonen", klinkt het. 

Er komt wel al kritiek op die beslissing. "Ongetwijfeld goed bedoeld, maar mij lijkt het infectiegevaar in het Europees Parlement al reëel genoeg zonder nog eens 150+ mensen van buiten binnen te halen. En ondertussen mogen onze eigen medewerkers (terecht) niet eens binnen", klinkt het bij Parlementslid Esther de Lange.  

Intussen proberen coformateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) in het Egmontpaleis voor de tweede dag op rij om een Vivaldi-regering te vormen (met de socialisten, liberalen, groenen en CD&V). Op het programma vandaag? "Onder meer belangrijke thema's gezondheidszorg en economisch herstel", tweet Alexander De Croo. Ook de pensioenen, Defensie en de voorbereiding van een eventuele Staatshervorming liggen op tafel.

"De sfeer zit er goed in laat ik mij vertellen", zegt politiek journalist Riadh Bahri ter plaatse. "Alleen bij CD&V wat minder." Dat heeft er alles mee te maken dat voorzitter Joachim Coens tegenwind krijgt van binnen zijn partij. Of de deadline van 1 oktober gehaald zal worden, is ook nog af te wachten. "Dan zullen ze toch 2, 3 of 5 tanden moeten bijsteken. Het kan even goed de tweede dinsdag van oktober worden."

Meest gelezen