Video player inladen...

België schenkt 40 ziekenwagens aan Rwanda

Midden in de coronacrisis heeft ons land 40 ambulances geschonken aan Rwanda. Daarmee voert ons land een bilaterale overeenkomst uit met het Centraal-Afrikaanse land.  Gezondheidszorg is een belangrijke pijler van onze ontwikkelingssamenwerking. 

De 40 voertuigen werden overhandigd aan de Rwandese minister van Gezondheid door de Belgische ambassadeur Benoit Ryelandt. Het oorspronkelijke plan in het bilaterale meerjarenplan dat in april vorig jaar werd getekend, was dat er gedurende vier jaar elk jaar tien ambulances zouden worden geleverd. Maar eind vorig jaar besliste België om ze meteen allemaal tegelijk te leveren. Gezondheidszorg is een belangrijke pijler van de ontwikkelingssamenwerking, België besteedt er in Rwanda alleen al 45 miljoen euro aan, of 40 procent van de hele samenwerking met dat land. 

Bekijk de beelden van de ambulances hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

De voertuigen zullen vooral dienen om in noodsituaties levens te redden. Zo kunnen moeders tijdens complicaties bij de bevalling naar een ziekenhuis worden overgebracht. Ook voor kinderen die een longsontsteking of zware malaria opdoen, kan een ambulance het verschil maken tussen leven en dood. (lees voort onder foto)

AFP or licensors

217 plus 150

Rwanda heeft op dit ogenblik 217 ziekenwagens. Er zouden er nog 150 moeten bij komen om in elk district vijf voertuigen ter beschikking te hebben. België steunt Rwanda ook met specifieke projecten in 7 districten. Binnenkort is er een nieuw ziekenhuis klaar in Nyarugenge. 

Rwanda doet het overigens zeer goed in deze coronacrisis. Het stelde de eerste lockdown in in heel de Afrikaanse Unie. Er zijn officieel nog maar 27 doden geteld en 4789 mensen zijn besmet. Later volgende lokale lockdowns en bleven mondmaskers verplicht.  Het land is pas tot groene zone uitgeroepen. Wie er naartoe reist, kan dus zonder problemen terug naar België reizen. 

"Veel heeft te maken met de goede staat van de gezondheidszorg", zegt Dirk Deprez van Enabel, het Belgische agentschap voor ontwikkelingsamenwerking in Rwanda. "Maar er zijn nog tekorten op het vlak van intensieve zorg. Dat blijft een heikel punt. Daarom heeft de Rwandese overheid snel en streng ingegrepen om een overbelasting van de gezondheidsdiensten te vermijden. "

Bekijk de boodschap van Dirk Deprez hier:

Video player inladen...

Meest gelezen