Burgemeester van Ledegem kritisch over regeringsdeelname van CD&V: “Wij passen niet in die Vivaldi-coalitie”

Burgemeester van Ledegem en Vlaams Parlementslid Bart Dochy (CD&V) is in de Krant van West-Vlaanderen kritisch over de Vivaldi-coalitie die in de maak is. In die federale regering zouden groenen, socialisten, liberalen en de Vlaamse christendemocraten samen regeren. "Mijn partij heeft niets te zoeken in een Vivaldi-coalitie zonder Vlaamse meerderheid", zegt Bart Dochy.

Dochy heeft niet alleen kritiek, hij geeft CD&V-voorzitter Joachim Coens eerst ook een compliment. "Hij is heel goed bezig met de herstructurering van de partij. Het partijcongres dat eraan komt bereidt hij inhoudelijk goed voor. Maar we begrijpen met veel partijleden onze eventuele deelname in die Vivaldi-coalitie niet. Daar worden we als een overbodig aanhangwagentje aan gekoppeld. De grondstroom van Vlaanderen is het tegenovergestelde van dat groenlinkse verhaal dat nu in de maak is. Het gaat over asiel, migratie en gezinsvereniging. Het gaat bijvoorbeeld ook over arbeidsduurvermindering. Ze gaan er dus vanuit dat je door minder te werken de crisis kan oplossen. Dat begrijpen wij niet.”

Gekibbel

Gisteravond reageerde Joachim Coens (CD&V) in "Terzake" al op de kritiek van zijn achterban. "Ik denk dat het belangrijk is dat wij ons programma kunnen realiseren, en dit proberen we nu te doen", aldus Coens. Ook Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) uitte haar bezorgdheid.

Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Dochy hekelt de gespannen sfeer tijdens de formatie. “We moeten de onderhandelingen afwachten. We mogen echt niet opnieuw terug naar dat gekibbel van de vorige regering. Er moet vertrouwen zijn tussen de partijen. Ze zijn nog niet gestart met die Vivaldi-coalitie en er is al gekibbel. Het wordt heel moeilijk om daar een consistente ploeg van te maken.”

Geen aanhangwagentje

Dochy is ook burgemeester van Ledegem. “Mensen spreken me daar over aan, ja. We moeten rechtlijnig zijn. Ik heb daar goede ervaringen mee in de politiek. We hebben gezegd dat we in een regering stappen wanneer er een Vlaamse meerderheid is. Nu is dat niet het geval, dus moeten we dat niet doen. Er wordt ook gezegd dat we een aanhangwagentje van N-VA zijn, dat is helemaal niet zo. Maar we mogen ook geen aanhangwagentje van Open VLD zijn, want zij zijn de gesprekken opgestart voor een regering zonder Vlaamse meerderheid.”

De CD&V'er is ervan overtuigd dat er plaats is voor een centrumrechtse partij. “We moeten aansluiting vinden bij de grondstroom van Vlaanderen, die aansluit bij de hardwerkende West-Vlamingen. Maar deelname aan de coalitie kan zich vooral tegen ons keren. Zeker omdat we mathematisch overbodig zijn en het gekibbel nu al begonnen is.”

Zal Dochy niet op het matje geroepen wordenvoor zijn beklag in de media? “Ik zou niet weten door wie. Je moet de dingen durven benoemen, intern spreken we er hier ook zo over.” 

Meest gelezen