BELGA/CLAESSEN

Vakbond bezorgd over toestand busfabrikant Van Hool: “Als dit blijft duren is een collectief ontslag onvermijdbaar”

De socialistische vakbond ABVV is ongerust over de moeilijke situatie waarin busbouwer van Hool in Koningshooikt zit. Het bustoerisme ligt volledig stil waardoor ook de productie van toeristenbussen zwaar gedaald is. 

Het bedrijf Van Hool, in Koningshooikt bij Lier, is zwaar getroffen door de coronacrisis. Doordat het bustoerisme volledig stil ligt, is de productie van bussen enorm gedaald. “Vroeger produceerden wij ongeveer 2 bussen per dag, nu is dat er nog maar 1 per week. Dat zegt genoeg” zegt Hans Vaneerdewegh, secretaris ABVV-Metaal regio Mechelen-Kempen. 

Vroeger bouwden we zo'n 2 bussen per dag, nu is dat er nog maar 1 per week

Hans Vaneerdewegh, secretaris ABVV-Metaal regio Mechelen-Kempen

De vakbond vreest voor de toekomst. "Zelfs als er een vaccin zou komen en het toerisme weer volop zou draaien, zou het nog 1 tot 2 jaar duren vooraleer de vraag naar bussen en touringcars terug hernomen wordt. We willen dan ook een oproep doen naar onze maatschappij en naar onze politiekers om rekening te houden met ons. Denk aan ons en koop lokaal”, aldus Vaneerdewegh. 

“Momenteel staan er tussen de 1.000 en 1.800 werknemers op tijdelijke werkloosheid. Als dit blijft duren is een collectief ontslag onvermijdelijk” zegt Vaneerdewegh.  "Het kan niet blijven duren zoals het nu bezig is. Onze jobs staan op het spel", benadrukt ook David Scheveneels, hoofafgevaardigde ABVV-Metaal bij Van Hool.

Meest gelezen