Geneeskundige wereld komt met plan om patiëntenstroom beter aan te pakken: geen voorschrift voor griepvaccinatie en één ziektebriefje voor iedereen

Het Vlaamse Artsensyndicaat, huisartsenvereniging Domus Medica en het Algemeen Syndicaat voor Geneeskundigen in België werken aan een plan om het toenemend aantal patiënten bij huisartsen beter te stroomlijnen. Door de stijgende coronacijfers worden veel huisartsen nu overspoeld met patiënten. Vaak gaat het om patiënten die met hun vraag of klacht niet eens noodzakelijkerwijze bij de huisarts moeten zijn. Daarnaast willen de artsen ook enkele administratieve zaken vereenvoudigen, los van de coronacrisis. 

Verhalen van huisartsen die overspoeld worden met patiënten en gebukt gaan onder hoge werkdruk, duiken de jongste dagen meer en meer op. Daarom willen bovenstaande organisaties enkele administratieve en praktische zaken vereenvoudigen om zo de strijd tegen het coronavirus aan te pakken. Maar tegelijkertijd moet het plan ook de reguliere zorg verlossen van heel wat werkdruk. Dat vertelde Jos Vanhoof, huisarts in Lommel en ondervoorzitter van het Vlaamse Artsensyndicaat in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg.

Een van de facetten van dat plan is een multi-attest. “Dat is één attest voor ziektemeldingen dat naar alle diensten gaat”, vertelt Vanhoof. “Nu heb je aparte ziektebriefjes voor de mutualiteit, de scholen, de werkgever en ga zo maar door. We willen nu één attest waarop alle info staat die de verschillende organisaties nodig hebben, maar waarop enkel die info te lezen is door een bepaalde dienst die die dienst zelf nodig heeft. Een werkgever zal bijvoorbeeld enkel op dat attest kunnen lezen dat de patiënt omwille van ziekte thuis blijft, terwijl de adviserend geneesheer van de mutualiteit zal kunnen lezen om welke ziekte het gaat.”

Bij griepvaccinaties krijgen huisartsen ook heel wat extra werk over zich heen. “Wie nu in de juiste categorie zit om gevaccineerd te worden, moet eerst een voorschrift halen bij de huisarts”, vertelt de Lommelse huisarts. “We willen er daarom voor zorgen dat een griepvoorschrift niet meer noodzakelijk is.”

We merken een enorme luisterbereidheid op bij de overheden, en denken dat we concrete oplossingen dan ook binnenkort al kunnen invoeren

Ook de huidige patiëntenstroom willen de drie geneeskundige organisaties anders aanpakken. “Patiënten die contact hebben gehad met iemand die positief testte, of die op reis gaan naar rode of oranje zones in het buitenland, moeten die daarna bij de huisarts zijn? vraagt Jos Vanhoof zich af. “Die patiënten moeten we naar testcentra en triageposten doorsturen. Daarom willen we het aanvraagformulier voor testregistratie vereenvoudigen. Dat formulier is nu heel ingewikkeld. Het is de bedoeling dat er een federaal registratieformulier komt dat de patiënt zelf kan invullen. De patiënten worden daarna automatisch doorgestuurd naar het juiste kanaal.”

“Testcentra en triageposten, die in maart opengingen, zijn op de meeste plaatsen nog altijd open. Daar kunnen we nu extra artsen en verpleegkundigen gaan inzetten voor de coronatesten. En we zijn ook met lokale overheden aan het bekijken hoe we later ook griepvaccinaties en coronavaccinaties op die manier kunnen aanpakken.”

Vanhoof hoopt dat de maatregelen zo snel mogelijk worden ingevoerd. “Er lopen gesprekken met de verschillende overheden en het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). We merken dat daar een enorme luisterbereidheid is, en denken dat we die concrete oplossingen vrij snel kunnen invoeren. Ik spreek dan over 14 dagen of drie weken. Het multi-attest krijgen we zo snel misschien niet voor mekaar, maar dat aanvraagformulier zeker wel.”

Meest gelezen