Jonas Roosens

Gentse kotstudenten hebben geen doktersattest meer nodig voor coronatest in AZ Jan Palfijn

Studenten die in Gent op kot verblijven en een hoogrisicocontact hadden, kunnen voor een coronatest vanaf morgen terecht in het testcentrum van het Jan Palfijnziekenhuis. En daarvoor hebben ze geen doorverwijzing nodig van een arts. De stad voert de testcapaciteit van het centrum ook op naar 230 tests per dag.

"Mijn dochter zit op kot in Gent, maar haar domicilie staat in Brugge. Moet zij dan naar huis komen om zich te laten testen? Dat kan toch niet dat een eventueel besmet persoon de trein op moet?" vroeg een luisteraar van Radio 2 zich af. Maar daar biedt de stad Gent een antwoord op, met een nieuwe maatregel die vanaf zaterdag 26 september ingaat: kotstudenten kunnen zich in AZ Jan Palfijn laten testen. Zonder domicilie dus, maar ook zonder voorschrift van een arts.

De stad wil kort op de bal kunnen spelen, zegt schepen van gezondheid Rudy Coddens (SP.A). "Als er hoge risico's zijn, moeten mensen zich laten testen. En voor studenten willen we die drempel zo laag mogelijk houden. Vanaf morgen kunnen ze naar het testcentrum zonder doorverwijzing van een huisarts of een studentenarts. Wanneer ze gecontacteerd zijn door een contacttracer, kunnen ze zich dus onmiddellijk laten testen."

Coddens benadrukt dat de kotstudenten wel een afspraak moeten maken voordat ze langskunnen in het testcentrum. Dat kan op deze website

Extra testcapaciteit

Om al die studenten te kunnen testen, zal er meer testcapaciteit nodig zijn, beseft Coddens. "Daarom hebben we de openingsuren van het testcentrum aangepast. Vanaf maandag is het open van 8 uur tot 20 uur. Nu is dat maar tot 16 uur. Door die extra uren, kunnen we de capaciteit opdrijven van 150 naar 230 tests per dag." Bovendien, zegt Coddens, valt een andere doelgroep gedeeltelijk weg omdat de Nationale Veiligheidsraad niet langer aanbeveelt om je te laten testen wanneer je terugkomt van reis uit een oranje zone.

Al 3.370 Gentenaars getest in testcentrum

Sinds de opstart op 17 augustus 2020 werden in totaal 3.770 mensen getest in het testcentrum op de site van AZ Jan Palfijn. Het gaat om 868 personen die uit een rode zone terugkeerden, 2.481 personen die uit een oranje zone terugkeerden, 293 personen met een voorschrift van de huisarts en 128 Gentse leerlingen met een doorverwijsbrief van het CLB.

Meest gelezen