Archieffoto

Gewapende mannen kapen helikopter en dwingen pilote om boven Brusselse gevangenissen te vliegen

Drie gewapende mannen hebben vrijdagavond in Deurne een helikopter gekaapt en de pilote gedwongen om naar de Brusselse gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis te vliegen, vermoedelijk voor een ontsnappingspoging. Maar die is kennelijk mislukt. De drie kapers werden aan de grond gezet en zijn nog op de vlucht. 

Het verhaal begon op de luchthaven van Deurne, bij Antwerpen. Drie gewapende mannen hadden een afspraak voor een helikoptervlucht boven Brussel, maar eens ze in de lucht waren, bedreigden ze de 36-jarige pilote met een wapen. Ze gaven haar de opdracht om richting de gevangenissen van Vorst en Berkendael in Brussel te vliegen, vermoedelijk voor een ontsnappingspoging.  

De drie verdachten, Nederlandstalige mannen, hadden een poos geleden het heli-bedrijf gecontacteerd, onder het voorwendsel dat ze een rondvlucht wilden boeken om foto's te maken. Bij de boeking vroegen ze een grote helikopter, geschikt voor zes personen en een piloot met veel ervaring.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Beelden

De helikopter is effectief tot boven de gevangenissen gevlogen. De helikopter cirkelde even laag boven de gevangenis, maar kon niet landen. Even later vloog het toestel weg.

Een opmerkzame twitteraar filmde hoe de helikopter boven de gevangenis hing:  (lees verder onder de tweet)

De helikopter zette koers naar Hélécine, in de buurt van Tienen, waar het toestel is geland op een carpoolparking. Daar zijn de drie gewapende mannen uitgestapt. Vervolgens is de pilote doorgevlogen naar de luchthaven van Melsbroek, waar ze werd opgevangen door de politie en bijstand kreeg van de dienst slachtofferzorg.

Gevangenen geteld

Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het gevangeniswezen, zegt dat er geen gevangenen ontsnapt zijn uit de Brusselse gevangenissen. "We hebben de gedetineerden in alle gevangenissen nageteld en nergens ontbreken personen. Alle verdere activiteiten binnen de gevangenissen zijn vandaag opgeschort."

Het parket van Antwerpen heeft intussen een onderzoeksrechter gevorderd voor feiten van diefstal met geweld in bende met wapenvertoon, deelname aan een criminele organisatie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging tot ontvluchting. De verdachten worden actief opgespoord.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen