Oud-radio- en tv-maker Jan Van Rompaey wordt 80: "Je moet zo lang mogelijk jong blijven"

Radio- en televisiemaker Jan Van Rompaey wordt 80 vandaag. Jan woont in Ganshoren bij Brussel, maar zijn verjaardag brengt hij door aan de kust. Hij volgt nog altijd de actualiteit op de voet en daarover geeft hij graag zijn mening in krantencolumns. Zo heeft hij bijvoorbeeld kritiek op de aanpak van de coronacrisis. 

"Ik ga niet echt vieren, ik ga straks wel lekker eten", vertelt de jarige Jan Van Rompaey. En wat mogen we hem toewensen op zijn 80ste? "Het is een klassieker, maar de gezondheid is belangrijk. Ik wil graag zo gezond mogelijk blijven. En ik heb geleerd dat je ook zo lang mogelijk jong moet blijven. Dat is niet evident, maar ik doe mijn best."

Mensen herkennen mij nog vaak aan mijn stem

Jan Van Rompaey is bekend van de praatprogramma's op televisie zoals "Argus" en "Jan Publiek", maar ook van zijn radioprogramma's zoals "Jan en alleman". Hoewel de stem van Jan nog niet erg veranderd is, denkt hij er toch niet aan om opnieuw radio te maken. "Ik weet niet of het een goeie zaak zou zijn. Als je ouder wordt, valt ook een deel van je publiek weg. Bovendien beheers ik de techniek niet meer om radio te maken. Maar het is wel opvallend dat mensen mij vaak herkennen aan mijn stem."

Grote nieuwshonger

Vandaag schrijft Jan Van Rompaey columns voor het Nieuwsblad. Daarin geeft hij soms scherp zijn mening, maar er zit ook vaak humor in. "Een beetje humor vind ik belangrijk. Dat heb ik ook altijd in de programma's proberen te steken die ik gemaakt heb. Het verteert allemaal wat beter als er humor of iets satirisch bovenop komt." En Jan volgt ook nog altijd de actualiteit op de voet. "Ik heb wat ze noemen een grote nieuwshonger. En dat is niet onbelangrijk op mijn leeftijd, want zo blijf je bij."

Ik heb het gevoel dat corona ons iets afneemt

De coronacrisis houdt ook Jan bezig natuurlijk. "Ik herinner me wel nog griepepidemies in het verleden, maar iets van deze omvang, daarvan had ik nooit gedacht dat het zou gebeuren. En dat het ons overkomt op deze leeftijd, is jammer. We zijn al wat ouder en door corona kan je bijvoorbeeld niet meer op reis gaan. Ik heb het gevoel dat corona ons iets afneemt." Jan heeft ook kritiek op de manier waarop de coronacrisis nu wordt aangepakt. "De overheid moet krachtig ingrijpen, ik vind dat ze verkeerd bezig zijn. Mensen hebben nood aan steun en ik heb het gevoel dat we geen politici hebben waar mensen kunnen op steunen. Door het hele gedoe luisteren mensen niet meer naar de maatregelen. Mensen verliezen ontzag voor het gezag. Maar ik ben wél nog van de generatie die luistert (lacht)."  

Meest gelezen