Jan Van der Perre

Buurt verkiest Jos (89) tot "Beste Buur" van Mortsel: "Pater familias die zorgt voor lekkere duivensoep" 

In Mortsel is de 89-jarige Jos Hellemans verkozen tot "Beste Buur". Hij werd genomineerd door zijn twee buurvrouwen, die hem willen bedanken voor al zijn hulp en zijn bekende duivensoep. Jos werd compleet verrast en uitgebreid in de bloemetjes gezet. "Mijn buurvrouwen weten dat ik het soms moeilijk heb met het verlies van mijn vrouw. Het is super dat ze me hiermee willen steunen", vertelt Jos aan Radio 2 Antwerpen.

Het kwam als een totale verrassing, maar de 89-jarige Jos Hellemans mag zich vanaf nu "Beste Buur van Mortsel" noemen. De man werd genomineerd door zijn twee buurvrouwen, Ilse en Danielle (zie foto). Zij hadden de hele buurt opgetrommeld om voor hem te stemmen. "Lang leve de Jos!", klinkt het bij de buurtbewoners. Jos werd verkozen uit 21 waardige tegenstanders, maar wist zelf van niets. "Met een smoesje hebben de buren me thuisgehouden en plots stonden ze aan de deur met felicitaties en bloemen", vertelt hij enthousiast aan Radio 2 Antwerpen. 

Huisdieren, pakketjes en duivensoep

Sinds eind februari konden de inwoners van Mortsel hun favoriete buurman of buurvrouw nomineren. Achter elke genomineerde schuilde een mooi verhaal, maar dat van Jos spant nu de kroon. Altijd is hij bereid om zijn buren te helpen. De ene keer staat hij paraat om huisdieren te verzorgen, de andere keer om pakketjes aan te nemen en soms zelfs om duivensoep te voorzien. "Op elk straatfeest lever ik al jarenlang duiven voor de duivensoep", vertelt Jos. De man is duivenmelker en neemt die taak graag op zich. In de buurt staat hij hier ook om gekend. "Jos is de pater familias van de straat en zorgt ieder jaar voor lekkere soep", klinkt het.

Mijn buurvrouwen weten dat ik het soms moeilijk heb, en nu willen ze mij steunen

Jos Hellemans, Beste Buur van Mortsel

Steun van de buurt

Toch blijft Jos bescheiden. Hij ziet zijn winst vooral als een steunbetuiging van de buren. Zijn vrouw overleed in mei en daar heeft hij het af en toe nog moeilijk mee. "Ik heb mijn vrouw lang zelf verzorgd, maar nadat ze haar heup brak, heeft ze nog even in een verzorgingstehuis gewoond. Daar werd ze fantastisch goed geholpen. Jammer genoeg is ze toch overleden", vertelt een emotionele Jos. "Mijn buurvrouwen weten dat ik het even moeilijker heb en ze willen me hiermee steunen. Ze zijn super."

Intussen werd Jos al uitgebreid in de bloemetjes gezet, door de buren en ook door schepen van Participatie Steve D'Hulster (s.pa). De schepen laat weten dat een buurtgevoel van groot belang is voor Mortsel en voor haar inwoners. "Mortsel is een stad, maar wel één met een dorpsgevoel", klinkt het.  

Meest gelezen