Kant-en-klare huizen uit een fabriek: "Ze worden met keuken, badkamer en zelfs geverfd geleverd op de werf"

Het houtskeletbedrijf Martin Vandereyt & Zonen gaat voortaan ook kant-en-klaarwoningen bouwen. Die worden volledig afgewerkt in een nieuwe fabriek in Lanklaar (Dilsen-Stokkem) en worden dan met een speciaal transport naar de werf gebracht. Het bedrijf krijgt voor het ontwikkelen van deze nieuwe manier van bouwen 850.000 euro subsidies van Vlaanderen. 

Het familiebedrijf Martin Vandereyt & Zonen uit Zonhoven heeft al 30 jaar ervaring in houtskeletbouw en heeft nu een nieuwe techniek ontwikkeld. De huizen worden eerst tot in de puntjes afgewerkt in een fabriek en dan naar de werf gebracht. Ze kunnen dan in één dag tijd worden opgebouwd. "De elektriciteit, de vloerverwarming, de keuken, de badkamer... zelfs de muren zijn geverfd", legt zaakvoerder Martin Vandereyt uit. "Het afgewerkte huis wordt dan met speciaal vervoer en met een speciale kraan op de werf neergezet. Het is dan instapklaar."

Je zou denken dat zoiets alleen in Amerika kan

"Je zou denken dat zoiets alleen in Amerika kan hé", gaat Vandereyt verder. "Maar door alles af te werken in een fabriek, moet je geen rekening houden met het weer. Het zijn huizen die als het ware aan de band worden gemaakt, net zoals een auto. Ze hebben allemaal dezelfde keuken, dezelfde badkamer... Daardoor kunnen we de prijs laag houden. We spreken dan over zo'n 150.000 euro." 

Meest gelezen