Een heruitzending van een ontmoeting tussen de presidenten van Noord- en Zuid-Korea.
AP2010

Kim Jong-un excuseert zich voor dood van Zuid-Koreaanse ambtenaar

"Dit incident had niet mogen plaatsvinden", zegt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een brief aan president Moon Jae-in van Zuid-Korea. Gisteren werd het lichaam van een 47-jarige Zuid-Koreaanse visserij-ambtenaar teruggevonden in Noord-Koreaanse wateren. Volgens het Zuid-Koreaanse leger is de man doodgeschoten en werd zijn lichaam nadien overgoten met olie en in brand gestoken. "Dat gebeurde in het kader van de coronamaatregelen", zegt Kim Jong-un nu.

In de brief staat dat Noord-Koreaanse soldaten eerst met losse flodders schoten, maar daarna het vuur openden op de man toen hij probeerde te vluchten. Hij maakte ook zijn identiteit niet bekend. Vervolgens gingen de Noord-Koreanen kijken bij het bootje, en troffen ze alleen veel bloed aan, van zijn lichaam was geen spoor, aldus de brief. Daarna staken ze de boot in brand. Dat was de procedure volgens de hygiënemaatregelen omwille van corona, zegt Noord-Korea. 

De Noord-Koreaanse autoriteiten schrijven ook dat ze het jammer vinden dat Zuid-Korea het incident "een gruwelijke daad had genoemd", en Noord-Korea had beschuldigd zonder eerst te vragen naar details over het incident.

Niettemin excuseert Kim zich uitdrukkelijk en zegt hij dat het incident niet had mogen gebeuren. Ook schrijft hij dat hij hoopt dat het de pogingen om betere relaties op te bouwen tussen de buren niet zal ondermijnen.

Het is erg ongewoon voor een Noord-Koreaanse leider om zich te excuseren bij Zuid-Korea. Deze maand stuurden Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in al enkele brieven naar elkaar om hun relaties te verbeteren. Deze brief van Kim wordt gezien als een poging om de situatie te de-escaleren.

Kritiek in Zuid-Korea

Intussen ligt de Zuid-Koreaanse president zwaar onder vuur omwille van de moord. Volgens de oppositie had het Zuid-Koreaanse leger de man al een aantal uren voor de schietpartij in het water zien dobberen. Ze hadden hem moeten redden. Moon zou ook al eerder hebben geweten van de schietpartij, maar hierover niet hebben gecommuniceerd, omdat hij in zijn speech voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wou benadrukken dat hij betere relaties met Noord-Korea wil.

Het is nog niet duidelijk waarom de Zuid-Koreaanse visserij-ambtenaar alleen op zee was. Hij zou zijn verdwenen van een overheidsschip. Daar werden zijn schoenen ook gevonden. Volgens Zuid-Korea wilde de man overlopen naar het noorden.

Meest gelezen