Video player inladen...

"Voor dierlijke dapperheid en moed": Magawa krijgt gouden medaille voor het opsporen van landmijnen

Een rat die in Cambodja aan de slag is om landmijnen op te sporen, heeft van een Britse dierenorganisatie een gouden medaille gekregen "voor dierlijke dapperheid en moed". In zijn carrière heeft Magawa al 39 landmijnen en 28 andere niet-ontplofte explosieven ontdekt. "Zijn werk redt en verandert rechtstreeks het leven van de mannen, vrouwen en kinderen die geconfronteerd worden met landmijnen."

Magawa is een gambiahamsterrat (Cricetomys gambianus), een knaagdier dat tot 45 centimeter groot kan worden en voorkomt in Afrika, van Senegal en Kenia in het noorden tot Angola en Mozambique in het zuiden. In de jaren 90 kwamen wetenschappers op het idee om gambiahamsterratten in te zetten voor het opsporen van landmijnen. De dieren hebben een scherpe reukzin en zijn makkelijk te trainen.

In 2000 werd APOPO opgericht, een internationale vzw gebaseerd in Tanzania, maar geregistreerd in België. APOPO kweekt knaagdieren en leidt ze op tot "HeroRAT", niet alleen om landmijnen op te sporen, maar ook tuberculose. Magawa is zo'n "HeroRAT". Hij is 7 jaar oud en wordt ingezet bij de opruiming van landmijnen in Cambodja, in Azië.

Tijdens zijn carrière is Magawa er met zijn scherpe neus in geslaagd 39 landmijnen en 28 niet-ontplofte explosieven te detecteren. Hij is de meest succesvolle rat die APOPO tot nu toe heeft opgeleid, hij heeft meer dan 141.000 m² afgespeurd, het equivalent van 20 voetbalvelden. Voor die prestatie heeft de Britse dierenorganisatie PDSA Magawa nu beloond met een gouden medaille "voor zijn levensreddende moed en toewijding bij zijn missie om dodelijke landmijnen op te sporen en te helpen verwijderen."

"Voor dierlijke dapperheid en moed"

Tijdens een virtuele ceremonie kreeg Magawa een piepkleine gouden medaille met de inscriptie "Voor dierlijke dapperheid en moed." De PDSA heeft tot nu toe al 30 medailles met die onderscheiding uitgereikt, Magawa is de eerste rat die ze krijgt.

"Wat Magawa doet, is echt uniek en voortreffelijk", zegt PDSA-directeur Jan McLoughlin. "Zijn werk redt en verandert rechtstreeks het leven van de mannen, vrouwen en kinderen die geconfronteerd worden met landmijnen. Elke ontdekking die hij doet, verkleint het risico op verwondingen of overlijdens."

Deze medaille is groots voor de mensen in Cambodja, en voor alle mensen wereldwijd die lijden door landmijnen

Christophe Cox, directeur APOPO

Sinds de burgeroorlog in de jaren 70 en 80 werden in Cambodja naar schatting 4 tot 6 miljoenen landmijnen gelegd, 3 miljoen daarvan zouden nog niet zijn opgeruimd. Die achtergelaten mijnen hebben al meer dan 64.000 slachtoffers gemaakt. Cambodja heeft ook het hoogste aantal mensen met een amputatie als gevolg van een landmijn per aantal inwoners, meer dan 40.000 mensen.

"Deze medaille krijgen is echt een eer voor ons", zegt APOPO-directeur Christophe Cox. "Zeker voor onze trainers, die elke dag voor dag en dauw opstaan om 's ochtends met de dieren te werken. Maar het is ook groots voor de mensen in Cambodja, en voor alle mensen wereldwijd die lijden door landmijnen. Deze medaille brengt het probleem van landmijnen onder de aandacht van het grote publiek."

Bekijk het filmpje van PDSA waarin Magawa pronkt met zijn medaille:
(artikel gaat voort onder het filmpje)

Een tennisveld in 20 minuten tijd

Ratten zijn intelligente dieren en zullen veel makkelijker repetitief werk uitvoeren in ruil voor een beloning dan andere dieren, zegt APOPO. Hun beperkte gewicht maakt dat ze minder gevaar lopen: ze zullen geen mijn doen ontploffen door erover te wandelen.

De ratten worden bij APOPO getraind om een chemische stof in landmijnen op te sporen via hun scherpe reukzin. Die opleiding duurt ongeveer een jaar. Ze werken ongeveer een halfuur per dag, in de vroege ochtend. Als ze een landmijn ontdekken, krabben ze op het oppervlak. Zo weet hun begeleider dat op die plaats een landmijn ligt en kan die vervolgens onschadelijk worden gemaakt.

Magawa voltooide zijn opleiding in 9 maanden en is al 7 jaar aan de slag als HeroRAT. Hij kan een oppervlakte ter grootte van een tennisveld afspeuren in 20 minuten tijd, iets waar mensen met een metaaldetector tussen 1 en 4 dagen voor nodig hebben. Magawa zit tegen zijn pensioen aan. Tot die tijd blijft hij aan de slag in Cambodja. Daarna kan hij de rest van zijn dagen doorbrengen met spelen en relaxen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen