Video player inladen...

Verdachte mesaanval Parijs viseerde Charlie Hebdo wegens herpublicatie Mohammed-cartoons

De verdachte van de aanval met een hakmes in de Franse hoofdstad Parijs heeft aan de onderzoekers gezegd dat hij het satirische blad Charlie Hebdo viseerde. De 18-jarige man van Pakistaanse afkomst viel twee medewerkers van een productiehuis aan die stonden te roken net buiten de voormalige kantoren van Charlie Hebdo. Naast de hoofdverdachte zijn ook acht andere verdachten opgepakt.

De Franse antiterreurbrigade begon al met een onderzoek net na de aanval, gisteren in de late voormiddag. Een 18-jarige man werd meteen opgepakt. Het gaat om een moslim afkomstig uit Pakistan, die drie jaar geleden als minderjarige in Frankrijk aankwam.

De man heeft verklaringen afgelegd en neemt de verantwoordelijkheid voor zijn daden, zeggen bronnen dicht bij het onderzoek. Hij vertelde de onderzoekers dat zijn aanval wel degelijk gericht was tegen Charlie Hebdo. Hij had aanstoot genomen aan de karikaturen van de profeet Mohammed die opnieuw waren afgedrukt naar aanleiding van de start van het proces over de aanslag op het satirische weekblad in 2015. De man dacht dat de redactielokalen van Charlie Hebdo zich nog altijd bevonden op hun locatie van 2015, wat niet meer het geval is.

Charlie Hebdo was in januari 2015 het doelwit van een radicaal-islamitische aanslag, waarbij 12 mensen om het leven kwamen. De twee daders werden later gedood door de politie. Drie weken geleden begon het proces tegen hun vermeende handlangers. Naar aanleiding daarvan publiceerde het tijdschrift opnieuw de omstreden cartoons van de profeet Mohammed. Dat leidde ook nu weer tot protesten in islamitische landen, waaronder Pakistan.

Steven Decraene is in Parijs. Bekijk hier zijn verslag en lees daarna door.

Video player inladen...

Verdachten

De hoofdverdachte werd vorige maand al eens aangehouden omdat hij een schroevendraaier op zak had, die beschouwd werd als wapen. Hij stond niet bij de veiligheidsdiensten bekend als geradicaliseerd. Het gerecht gaat nu na of hij alleen handelde, of dat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van een netwerk. 

De politie heeft naast de hoofdverdachte acht andere verdachten opgepakt. Vijf van hen wonen in hetzelfde gebouw als de hoofdverdachte. Daarnaast werd ook een vroegere kamergenoot van de man opgepakt.

Vandaag zijn ook nog de jongere broer van de verdachte en een kennis opgepakt, wat het aantal opgepakte verdachten in totaal dus op negen brengt.  

Een verdachte die kort na de aanval was opgepakt, is dan weer vrijgelaten. Dat bleek te gaan om een getuige die achter de hoofdverdachte aan rende.

Productiehuis

De twee gewonden zijn een man en een vrouw die beiden voor het productiehuis en persagentschap "Premières Lignes" werken. Het agentschap werkte onder andere aan een documentaire over jihadisten. De twee gewonden zouden op voorhand niet bedreigd geweest zijn. Ze zijn zwaargewond in het gezicht.

De politie kwam massaal ter plaatse.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Gisteravond zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin dat hij de aanval beschouwt als een islamistische terreurdaad. Ook de methode, met een kapmes, is al eerder door jihadisten toegepast.

De aanval vond plaats naast de vroegere kantoren van de redactie van Charlie Hebdo en dat terwijl er een proces aan de gang is tegen verdachten van de bloedige aanslag op die redactie vijf jaar geleden. "Het lijdt weinig twijfel dat dit een nieuwe bloedige aanslag is tegen ons land, tegen journalisten, tegen onze maatschappij die de voorbije jaren al heel wat moeilijkheden en emoties heeft doorstaan."

Dit is een nieuwe bloedige aanslag tegen onze maatschappij

Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk

De politie zette de straat waar de aanslag plaatsvond een tijdlang af. Uit voorzorg werden ook scholen en crèches in de buurt in lockdown geplaatst en enkele metrostations werden gesloten. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Het weekblad Charlie Hebdo betuigde op Twitter zijn steun aan het productiehuis waar de slachtoffers werkten en aan alle getroffenen. Ook Europees president Charles Michel heeft de aanval op Twitter veroordeeld: "Voor terrorisme is geen plaats op het Europese grondgebied", schreef hij.

Steven Decraene geeft een laatste stand van zaken over de mesaanval in Parijs:

Video player inladen...

Meest gelezen