Viroloog Steven Van Gucht: "Blijf handvatten van winkelkarretjes en ook klinken ontsmetten"

Hoewel de overdracht van het coronavirus via oppervlakten minder vaak voorkomt dan aanvankelijk gedacht, blijft het aanbevolen om regelmatig de handvatten van een winkelkar of klinken te ontsmetten. Dat zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano. “Het is namelijk mogelijk dat, net omdat we simpelweg meer opletten, we een impact op de cijfers zien.”

“We weten steeds meer over de manier waarop het virus zich verspreidt en één ding is heel duidelijk: de belangrijkste weg is via dicht en direct contact tussen personen, waarbij we elkaar besmetten via die fameuze druppels die we uitstoten bij het praten, roepen en zingen", zei Van Gucht.

"Mogelijk kan het virus zich ook verspreiden via fijnere druppeltjes - de zogenaamde aërosolen - die wat langer in de lucht kunnen zweven en wat grotere afstanden kunnen afleggen, vooral in een kleine, gesloten omgeving waar we met veel mensen verblijven en met een slechte ventilatie.”

Bekijk het antwoord van Steven Van Gucht op de vraag of winkelkarren ontsmetten nuttig is hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Reinig veel vaker klinken, leuningen en knoppen"

“Van contact met besmette oppervlakten dachten we oorspronkelijk dat het een zeer belangrijke manier van transmissie was, maar vandaag blijkt uit een aantal studies dat die transmissie misschien wel minder belangrijk is dan gedacht. Let wel: het is mogelijk dat, net omdat we simpelweg meer opletten en vaker klinken, leuningen en knoppen reinigen, we een impact op de cijfers zien.”

“Ik zou met andere woorden geen andere aanbeveling doen en denk dat het nog steeds erg nuttig is om handvatten van winkelkarretjes of klinken te ontsmetten, en ook om onze handen regelmatig te wassen. We mogen niet vergeten dat het virus makkelijk kan binnendringen via je ogen, neus of mond.”

Meest gelezen