Video player inladen...

Oom 12-jarige Ilias dan toch niet naar huis met enkelband

Het parket is in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer om de oom van de 12-jarige Ilias naar huis te sturen met een enkelband. De man moet nog minstens twee weken in de cel blijven. De 12-jarige Ilias was vorige week enkele dagen vermist, maar werd zondag gezond en wel teruggevonden in het gezelschap van zijn oom. Die werd toen opgepakt en aangehouden op verdenking van ontvoering.

De verdwijning van Ilias veroorzaakte veel onrust en massale zoekacties. Het gerecht onderzoekt of de oom de jongen ontvoerd heeft. De onderzoeksrechter heeft opdracht gegeven tot een psychiatrisch onderzoek van de man.

De jongen werd zondag in goede gezondheid teruggevonden in Steenkerke in de provincie Henegouwen in de aanwezigheid van zijn oom (26). Beiden waren met de fiets onderweg naar een natuurpark in Frankrijk, waar ze wilden kamperen. De oom had tegen de familie gezegd dat hij op vakantie ging, maar had met geen woord gerept over zijn neefje die met hem mee zou gaan.

Volgens zijn advocaat Ergün Top had hij geen kwade bedoelingen en heeft hij de gevolgen van zijn daden verkeerd ingeschat. “De man begrijpt dat hij iets totaal verkeerds heeft ingeschat en is bezorgd om zijn neef", zegt Top. Hij heeft veel spijt wat hij zijn familie – in het bijzonder zijn zus en schoonbroer – heeft aangedaan.”

De man dook enkele jaren geleden op in een onderzoek naar radicalisering. "Maar mijn cliënt is daar niet voor in verdenking gesteld. Hij werd louter als getuige verhoord voor een mogelijk geradicaliseerde imam. Alle leden van die moskee zijn toen verhoord, en dus ook mijn cliënt”, aldus Top.

De raadkamer besliste vrijdag dat de oom de verdere voorhechtenis thuis mocht uitzitten onder elektronisch toezicht, maar later op de dag tekende het parket beroep aan tegen die beslissing. Daardoor blijft de man nu in de gevangenis. Over 15 dagen moet hij voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling verschijnen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" van 13 uur:

Video player inladen...

Meest gelezen