Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Patrick Dewael (Open VLD): "Formatie heeft zo lang geduurd omdat 2 grootste partijen elkaar naar het leven staan"

Het heeft lang geduurd, maar volgens kamervoorzitter Patrick Dewael zitten we nu toch in de laatste rechte lijn richting een nieuwe regering. Dat heeft hij gezegd in “De afspraak op vrijdag.” Dat het zo lang geduurd heeft, komt volgens Dewael omdat de twee grootste partijen “elkaar naar het leven staan”. Dat zijn partijgenoot Alexander De Croo premier moet worden, zei Dewael niet met zoveel woorden.

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) denkt dat we een nieuwe regering hebben tegen 1 oktober: “Of het vertrouwen helemaal hersteld is, denk ik niet. (…) Kan er nu geland worden ? Dat denk ik persoonlijk van wel, omdat je op een punt bent gekomen dat niemand nog de verantwoordelijkheid wil opnemen voor een eventuele mislukking.”

Het heeft natuurlijk wel vreselijk lang geduurd, voegde Dewael eraan toe, en een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat “in de twee landsgedeelten, Vlaanderen en Wallonië, de twee leidende politieke krachten elkaar naar het leven staan.”

Bekijk hier "De afspraak op vrijdag" en lees voort onder de video:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Dewael herhaalde zijn pleidooi voor een federale kieskring, “een van de oplossingen” om ellenlange regeringsvormingen in de toekomst te voorkomen. Want met politici die alleen oog hebben voor de eigen regio en dan moeten samenkomen om een federale regering te vormen, lukt het volgens hem duidelijk niet meer. Gevraagd of die federale kieskring ter tafel ligt bij de formatiegesprekken, antwoordde Dewael negatief: “Neen, want je hebt daar een grondwetsherziening voor nodig.”

Alexander De Croo premier? “We hebben een kandidaat”

Dat de regeringsvorming zo lang aansleept, heeft er volgens Dewael ook mee te maken dat de partijen er mordicus van uitgingen dat de twee sterkste partijen – N-VA en PS – in de regering moesten: “Dat was het alfa en het omega van bij de start van elke poging die ondernomen is. “ Ook omdat er altijd werd van uitgegaan dat er een meerderheid aan Vlaamse kant moest zijn.

Maar die Vlaamse meerderheid is voor Dewael geen noodzaak. Volgens hem is het “allerbelangrijkste” dat een federale regering “kan terugvallen op een coherent politiek project.” Wie zit te wachten op een hoger pensioen, maalt niet om een Vlaamse meerderheid.

En moet Dewaels partijgenoot Alexander De Croo premier worden ? Patrick Dewael bleef op de vlakte: “We hebben daar een kandidaat voor.”

Meest gelezen