Laurie Dieffembacq

Brusselse clubs RWDM en Union spelen voor het eerst in 35 jaar weer tegen elkaar

Zaterdag spelen de Brusselse voetbalclubs Union en RWDM voor het eerst in 35 jaar een competitieve wedstrijd tegen elkaar. Zowel Union als RWDM spelen het seizoen ’20-’21 in 1B. Dat maakt dat de 'zwanze derby' terug is van weggeweest.

Vijftienduizend supporters zagen in 1985 in het Dudenpark hoe RWDM Union met 0-1 versloeg. Na 35 jaar ontmoeten de Brusselse clubs elkaar nu opnieuw in competitieverband. Zaterdagavond nemen de twee ploegen het tegen elkaar op in het Edmond Machtensstadion.  De terugkeer van de 'zwanze derby'. "Die term is een aantal jaar geleden bedacht voor de vriendschappelijke wedstrijden tussen Brusselse ploegen", vertelt voetbalhistoricus Kurt Deswert in Start je dag op Radio 2 Vlaams-Brabant.

Zwans

De term 'zwans' kent een lange geschiedenis in Brussel. "'Zwans' staat synoniem voor Brusselse humor en zelfrelativering. Die was nooit ver weg bij de Brusselse voetbalbeleving", aldus Deswert. "Als je kijkt naar matchen in de jaren '30, dan stond de leute en de sfeer na de match voorop. Voor de verliezer werd er soms zelfs een nepbegrafenis georganiseerd. Het is dat 'gezwans' dat centraal staat in de 'zwanze derby', een ludieke manier van voetbalbeleving."

Iets meer rivaliteit

Voor supporters van de Brusselse ploegen is het lang wachten geweest op de derby. "Ze spelen nu allebei in 1B en destijds speelden ze allebei in tweede klasse. Het zijn ploegen met een rijk verleden die beiden enkele moeilijke jaren gekend hebben. Maar ze zijn nu opnieuw populair met weer veel supporters", weet Deswert. "In zo'n derby in tweede klasse gaat het vaak om de gezelligheid náást het voetbal, maar in dit geval zal de rivaliteit wel iets groter zijn, want Union wil naar 1A. In 1985 won RWDM thuis met 6-1 en met 0-1 op verplaatsing. Benieuwd hoe het morgen zal aflopen."

RWDM - Union, zaterdag 26 september, 20u45

Meest gelezen