Belga Image

Standbeeld bokser 'Tarzan' of Cyriel Delannoit overgedragen aan stad Geraardsbergen: "Eindelijk thuis"

Vandaag heeft de provincie Oost-Vlaanderen het standbeeld van bokser Cyriel Delannoit overgedragen aan de stad Geraardsbergen. De man kreeg de bijnaam 'Tarzan' en werd in 1948 Europees Kampioen op de Heizel in Brussel. Het beeld heeft meer dan 20 jaar op het provinciaal domein De Gavers gestaan, maar krijgt nu zijn thuis in Geraardsbergen. "Eindelijk", zegt zijn neef Stefaan Delannoit.

De familie Delannoit is een echte boksersfamilie. Cyriel is opgegroeid in een arbeidersgezin met 12 kinderen in een volkswijk in Geraardsbergen. Van de 7 zonen zijn er 3 bekend geworden als bokser. Cyriel kreeg de klinkende bijnaam "Tarzan", omdat hij niet technisch was zoals zijn broers, maar een echte puncher was. Zijn neef Stefaan, de zoon van een van zijn twee broers, heeft ook gebokst. Maar Stefaan was amateur, zegt hij zelf: "Ik mocht dat niet van thuis uit. Heb wel een 7-tal jaar getraind maar professioneel ben ik er nooit geraakt. Van mijn moeder mocht ik alles doen, behalve boksen", vertelt Stefaan Delannoit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Van mijn moeder mocht ik alles, behalve boksen
Stefaan Delannoit, neef van bokser Cyriel "Tarzan" Delannoit

Begeleider

Stefaan herinnert zich zijn nonkel nog goed want hij liep 20 jaar mee met de bokser als begeleider: "Ik ben al die jaren met hem meegeweest op de baan. Het is ook een beetje door mij dat Cyriel nu terug in de belangstelling is gekomen. De man heeft 20 jaar in Brussel gewoond en heeft veel tegenslagen gekend in zijn leven. Hij heeft jarenlang een beetje verloren gelopen. In de jaren '70 is hij terug naar Geraardsbergen gekomen en hebben wij hem thuis opgevangen."

(lees verder onder de foto)

Belga Image

"Door mijn nonkel ben ik in de bokswereld terechtgekomen. En om mijn nonkel te eren heb ik ook veel georganiseerd rond hem", vertelt Stefaan. "Er is een boek geschreven en er is een televisiereeks 'Koning van de wereld' gemaakt. Toen mijn nonkel zijn huis afbrandde, hebben we ook een benefiet georganiseerd om hem te helpen."

(lees verder onder de foto)

Provincie Oost-Vlaanderen

Controverse

En dan het standbeeld, want daar is ook een beetje controverse rond. "Het stadsbestuur van Geraardsbergen vond het eerst niet opportuun om een standbeeld te hebben van Cyriel. Ik kreeg het antwoord: "Als we het voor Cyriel moeten doen, moeten we het voor 25 anderen ook doen. Toen was ik op mijn tenen getrapt," lacht Stefaan. Maar de provincie is bijgedraaid en nu komt het standbeeld dan tóch thuis in Geraardsbergen. "Het komt op de Vesten te staan."

Ik was op mijn tenen getrapt toen ze mij zeiden: "Als we voor Cyriel een standbeeld moeten hebben, moeten we dat voor 25 anderen ook doen"

Stefaan Delannoit, neef van bokser Cyriel "Tarzan" Delannoit

Stefaan heeft de eer gekregen om model te mogen staan voor het standbeeld: "Cyriel leefde toen nog en zei dat ik dat moest doen. Ze hebben mij dan volledig in het gips gestoken om een afgietsel te kunnen maken. Cyriel is jammer genoeg vlak voor de officiële onthulling gestorven in februari van 1998." De onthulling nam plaats in mei van dat jaar. Het beeld heeft al die tijd op het provinciaal domein De Gavers gestaan.

Van De Gavers naar het stadscentrum

Het bronzen beeld wordt symbolisch overgedragen vandaag van De Gavers naar het stadscentrum, maar wordt pas effectief geplaatst binnen twee weken. Pas volgend jaar zal het officieel ingehuldigd worden. Stefaan hoopt dat dat kan tijdens het Stripfestival daar, want hij werkt ook nog aan een strip over het standbeeld.

Een paar weetjes: het beeld is gemaakt door een andere bokser: Jean-Pierre Coopman. En zanger Dean Delannoit is de neef van Cyriel, geen bokser dus.

(hieronder de echte Cyriel "Tarzan" Delannoit)

Belga Image

Meest gelezen