Belga Image

Strenge coronamaatregelen voor de BinckBank Tour in Geraardsbergen

Op 3 oktober komt de Binckbank Tour aan in Geraardsbergen, in de Vlaamse Ardennen. De stad vraagt aan bezoekers om zoveel mogelijk thuis te kijken om het evenement coronaveilig te houden. De populairste plekken zoals de Muur, de zone rond het Denderoord en de Bosberg zullen afgesloten worden voor het publiek. "Het is spijtig, maar het is voor de veiligheid", benadrukt burgemeester Guido De Padt (Open Vld).

"We doen een oproep om niét naar Geraardsbergen te komen", zegt burgemeester De Padt. "We willen de mensen een beetje tegen zichzelf beschermen. Blijf gewoon thuis en kijk naar de koers op televisie." De burgemeester begrijpt dat veel mensen graag ter plaatse willen genieten van het spektakel en dat het onvermijdelijk is dat er mensen zullen afzakken om de tour te bekijken. Daarom worden er ter plaatse ook strenge maatregelen genomen: "We gaan de drukke plaatsen afsluiten voor het publiek", benadrukt de burgemeester. Ieder jaar zakken zo'n 5.000 wielersupporters af, zo'n 1.500 van hen staan dan op de Muur. "Vooral dé Muur en de Bosberg zullen niet toegankelijk zijn voor supporters."

We vragen aan supporters om thuis te blijven. We willen hen tegen zichzelf beschermen
Burgemeester Guido De Padt (Open Vld)

Spijtige zaak

Het stadsbestuur vindt het een spijtige zaak: "We doen dat allemaal niet graag, maar het is in het belang van de mensen dat we dit beslist hebben." Ook de vertrek -en aankomstplaats aan de Vesten worden afgesloten. Enkel mensen, zoals technici, die rechtstreeks iets te maken hebben met de koers mogen er zijn. " De twee cafés die op het einde van de Vesten liggen zullen wel toegankelijk zijn. 

Ook de terrassen van de horecazaken op de markt blijven open en kunnen bezocht worden. Van zodra die vol zijn, wordt de markt afgesloten. "De regels moeten ook daar gevolgd worden: als je rondloopt moet je een mondmasker dragen. Als je op je stoel zit, moet dat niet. Als je de renners wil zien, moet je blijven zitten en mag je niet beginnen rondlopen. Op die manier hopen we dat de mensen toch een beetje kunnen genieten van de koers", zegt burgemeester De Padt.

Mondmaskers overal

Mensen moeten overal mondmaskers dragen en de social distancing van 1,5 meter respecteren. Ook wie thuis blijft en kijkt vanuit zijn of haar eigen deuropening, moet een mondmasker dragen volgens de vooropgelegde maatregelen van de regering: "Je kan daar je bedenkingen bij hebben, maar de voorschriften zijn er om nageleefd te worden. Het virus is tenslotte nog niet weg." 

Burgemeester De Padt beseft dat het afsluiten van dé belangrijkste plaatsen, zoals de Muur en de Bosberg, tijdens de koers veel mensen triestig zal maken: "Ik ben ook een van die mensen. Maar het is nu eenmaal de gang van zaken in deze periode, en wij moeten daar ook rekening mee houden." Er zullen politie en stewards aanwezig zijn om erop toe te zien dat de maatregelen zullen nageleefd worden.

De BinckBank Tour start in Blankenberge op 29 september en maakt tussenstoppen in Vlissingen, Philippine, Aalter, Riemst, Sittard, Ottignies, Louvain-la-Neuve en eindigt uiteindelijk op zaterdag 3 oktober in Geraardsbergen.

Meest gelezen