Radio 2

Tentoonstelling van Anton Corbijn in Knokke-Heist: “We zijn apetrots op zo’n wereldtopper”

De tentoonstelling in Knokke-Heist is door de coronacrisis enkele maanden uitgesteld, maar kan nu toch georganiseerd worden. De expositie MOØDe van de Nederlandse fotograaf en filmregisseur Anton Corbijn, toont bijna 200 werken waarin hij de overlapping opzoekt tussen fotografie en de modewereld. De beelden zijn nooit eerder getoond.

Anton Corbijn is niet de eerste de beste: de wereldberoemde fotograaf en filmmaker heeft een rijk palmares en werkte samen met de grootsten op aarde. Hij is vriend aan huis bij U2 en Bono, maakte videoclips voor Coldplay en maakte zelfs foto’s voor platenhoezen van The Rolling Stones.

Stunt

De fotograaf exposeert met MOØDe nog tot januari in Scharpoord in Knokke-Heist. Je vindt er beelden van wereldbekende koppen als Clint Eastwood en Sean Penn. Het gemeentebestuur pakt zo uit met een stunt, al gooide corona nog bijna roet in het eten. “Alle uitnodigingen waren verstuurd en de muren in Scharpoord waren vrijgemaakt. Maar toen kwam de lockdown”, zegt Annie Vandenbussche (Gemeentebelangen), schepen van Cultuur.

"Gelukkig hebben we een nieuwe datum gevonden. Uiteindelijk zijn we apetrots dat iemand als Anton Corbijn exposeert in Knokke-Heist. Naar verluidt vond Corbijn het een eer om hier te gast te zijn, terwijl wij dat natuurlijk omgekeerd ook vinden.”

Vandenbussche vindt dat de expo naadloos aansluit op de waarden van haar badstad. “Kunst, cultuur, mode en goede smaak: dit is waar Knokke-Heist voor staat.” De kustgemeente heeft een liefde voor fotografie, 2 jaar geleden was de fototentoonstelling van Stefan Vanfleteren ook al een succes. “We willen eigenlijk die lijn doortrekken. Want dit is voor ons een schot in de roos”, besluit schepen Vandenbussche. 

Flashback

Corbijn twijfelde zelf geen seconde toen Knokke-Heist hem het project aanbood. “2 jaar geleden dook ik opnieuw in mijn archief in het kader van een ander project. Die flashback beviel mij erg goed. Ik begon specifiek te letten op kleding en mode in relatie met mijn eerder werk. En zo kwam dit project tot stand.” In Scharpoord hangen bijna 200 beelden van de hand van Corbijn. Sommigen zijn heel recent, andere beelden zijn tientallen jaren oud. “Of ik favorieten heb? Een foto van Johnny Cash en June Carter. Of Iggy Pop en zijn vrouw”, twijfelt Corbijn. 

Radio 2

Meest gelezen