"Is ook Jambon een held?" Boodschap van vakbonden in kranten om aandacht te vestigen op werknemers 

De drie vakbonden hebben in alle kranten een advertentie geplaatst met een boodschap aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "Is ook Jambon een held? ", vragen ze zich af. Dat de advertentie net nu verschijnt, is geen toeval. Na het weekend staat de Septemberverklaring van de Vlaamse regering op de agenda. "De helden van vandaag mogen niet de slachtoffers van morgen worden", zeggen ACV, ABVV en ACLVB.

De Septemberverklaring van de Vlaamse regeringsleider, Jan Jambon (N-VA), is de traditionele aftrap van het nieuwe politieke jaar in Vlaanderen.

De drie vakbonden, ACV, ABVV en ACLVB, richten nu al de blik op Jambon, in een advertentie in verschillende kranten. "Is ook Jan Jambon een held", kopt de advertentie. Op die manier willen ze aandacht en waardering vragen voor de werknemers in deze coronatijden.

Want corona had volgens de bonden een grote impact op gezondheid en welzijn. "De voorbije maanden waren zwaar. Toch hielden we samen onze samenleving recht. In de zorg, in de supermarkt, op de werf of op de bus, in scholen, als vrijwilliger om familie en buren te helpen, achter of voor ons scherm...". De Septemberverklaring is daarom een "zeer belangrijk moment, zeggen ze. "We willen niet dat de helden van vandaag de slachtoffers van morgen worden."

We willen niet dat de helden van vandaag de slachtoffers van morgen worden

ACV, ABVV en ACLVB

De christelijke, socialistische en liberale vakbond rekenen dus op de Vlaamse regering. "Om iedereen die de afgelopen maanden het land rechthield en nog steeds rechthoudt en om al wie het nog moeilijk heeft, ook morgen te waarderen en te ondersteunen. In woord. En in daad."

Topvrouw Ann Vermorgen van het Vlaams ACV vraagt in een begeleidend persbericht ook om te investeren in "zorg, onderwijs en goeie jobs waarmee je weer een toekomst kan uitbouwen". Daarbij benadrukt Caroline Copers van het Vlaams ABVV om niet alleen aan de werknemers te denken, maar ook bijvoorbeeld aan vrijwilligers of mantelzorgers: "Het is tijd dat Vlaanderen ook zorg draagt voor hen." Gert Truyens van het Vlaams ACVLB vraagt tot slot dat de werknemers "niet als enige bijdragen aan de factuur van de crisis".

De drie bonden zullen maandag met aandacht de Septemberverklaring volgen. "En indien nodig volgen er nieuwe reacties", klinkt het.

Meest gelezen