ROCKING CHAIR – Bas Pattyn

Design scoren of topmodel Kate Moss bekijken? Met deze weekendtips halen we u zo uit die luie zetel

Het cultuurseizoen is opnieuw begonnen en op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

De grootste vintage designbeurs van Europa of een openluchtconcert voor 1.200 toeschouwers? Dit weekend lijkt corona soms ver weg, maar vergis u niet: al deze deze tips zijn coronaproof. Ga dus met een gerust hart naar buiten, vergeet alleen uw regenkledij niet.

Kortrijk ziet het groot

Odette of niet, in Kortrijk staat zaterdagavond het eerste openluchtconcert met meer dan 1.000 mensen op het programma. Na al die zonnige weekends start Depart XXL wat in mineur, maar Het Zesde Metaal en Brihang maken zaterdag en zondag het mooie weer op het podium. Voor het concert van Brihang zondagnamiddag zijn nog tickets beschikbaar.

Zeg niet zomaar wandeltocht tegen een "Instagram-route". Kortrijk investeert in een wandeling langs de "kleurrijkste en meest fotogenieke plekken van de stad". Het plannetje kunt u hier downloaden. Fotograferen wordt aanbevolen. Zeker in de tijdelijke expo "Smile safari", het eindpunt van de wandeling, waant u zich een influencer.

Bekijk hieronder de reportage over "Smile safari" in Brussel, een kleinere versie vindt u nu ook in Kortrijk:

Video player inladen...

In the mood for Corbijn

Knokke heeft een grote naam kunnen strikken voor de nieuwe fototentoonstelling in Cultuurcentrum Scharpoord. De expo Mo(o)d(e) toont het bijzondere werk van de Nederlandse fotograaf & regisseur Anton Corbijn.

Corbijn zoekt de link tussen fotografie en mode, met prachtige portretten van onder anderen topmodellen Kate Moss en Naomi Campbell, maar ook van prinses Beatrix. Knokke krijgt vanaf zondag dus nog net dat tikkeltje meer glamour. Tickets best op voorhand reserveren, via deze link

Naar de film in Leuven

Het documentaire filmfestival Docville kon in maart niet doorgaan wegens de ondertussen bekende reden: COVID-19.

Het is een van de weinige festivals dat niet meteen annuleerde, maar nog in hetzelfde jaar een nieuwe poging wilde wagen. Zo komt het dat u nog tot en met 3 oktober in Leuven kunt genieten van de beste nieuwe documentaires. Het festival kiest resoluut voor de "100% fysieke ervaring", met de nodige afstand en mondmaskers.

Om de keuzestress te verlichten heeft de redactie van VRT NWS vijf documentaires uit het programma gelicht die zeker de moeite waard zijn.

Design scoren in Brussel

Twee designbeurzen voor de prijs van een, dit weekend in Brussel. Op de site van Tour & Taxis is er "The Brussels design market", waar u vintage design kunt vinden. Tegelijkertijd tonen (en verkopen) ook hedendaagse designers hun producten op dezelfde locatie, tijdens "The contemporary design market". Als u de designklassieker van morgen wil ontdekken, dan weet u waarnaartoe. Laat u verder overtuigen door de foto bovenaan dit artikel.

"De grootste vintage designbeurs van Europa", zo noemen de organisatoren het zelf. Bij het lezen van die zin lopen mensen in coronatijden misschien gillend weg, maar dat is niet nodig. De bezoekersaantallen worden dit weekend gelimiteerd, u kunt dus best op voorhand een ticket reserveren.

Storm op komst, maar óók Stormopkomst

Net in het weekend dat storm Odette passeert, organiseert De Warande in Turnhout zondag het festival "Stormopkomst". Dat kan toch geen toeval zijn? Het festival focust op gezinsvriendelijke voorstellingen, zowel binnen als buiten. Ter plaatse registreren is mogelijk, u kunt op het moment zelf nog een keuze maken. Er zijn ook heel wat gratis activiteiten.

Bekijk hieronder een fragment van de "Reckless sleepers", een van de gezelschappen die u zondag aan het werk kunt zien:

Gent dropt een BOMmetje

De 10e editie van het muzikale BOMfestival in Gent had, welja, een bommetje moeten zijn. Gelukkig gaat het festival gewoon door, weliswaar iets intiemer en met alle coronaregels in het achterhoofd.

BOMfestival belooft u  "gratis oorstrelingen, concerten en performances in de huizen, tuinen, kelders en zolders van bewoners van de Brugse Poort". Beter kunnen wij het niet verwoorden.

Kunst in Meise

Om de vele staycations deze zomer extra interessant te maken werd de Plantentuin in Meise tijdelijk omgevormd tot een grote exporuimte. De kunstroute "Natura inspiratus" toont nog tot zondag schilderijen, gedichten, installaties, foto's, .. geïnspireerd door de natuur. Daarna neemt de natuur het weer over. Vergeet niet om uw ticket op voorhand te reserveren!

Kuifje voor 3 miljoen euro?

Bij het veilinghuis Artcurial in Brussel kan u nog tot 2 oktober een originele tekening van Hergé bewonderen, dat viel eerder te lezen op VRT NWS. Het gaat over een tekening die 84 jaar geleden werd gemaakt voor de cover van "De blauwe lotus", een van de avonturen van stripheld Kuifje.

Helaas, het team van het Brusselse veilinghuis heeft positief getest op COVID-19 en dus is de tekening niet meer toegankelijk. Veiligheid voor alles. Voor de liefhebbers met voldoende middelen: de tekening wordt in november geveild in Parijs en zou 2 tot 3 miljoen (!) euro opleveren. Prettig weekend!

Live bekijken lukt niet meer, maar bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen