Vlaamse kranten misnoegd over Apple: "We verliezen 30 procent van onze app-inkomsten"

De uitgevers van de Vlaamse kranten hebben zich aangesloten bij de Coalition for App Fairness, een organisatie die de praktijken van de appwinkel van Apple aanklaagt. Zij vinden het niet kunnen dat de technologiereus hun inkomsten afroomt door geld te vragen in de appwinkel. 

De Coalition for App Fairness is een organisatie die door ontwikkelaars van apps is opgericht. Zij klagen aan dat Apple te veel controle heeft op de apps die in zijn appwinkel worden aangeboden. Sinds kort hebben ook de Vlaamse kranten van Mediahuis, DPG Media en Mediafin zich aangesloten via de Europese krantenkoepel News Media Europe, die hen vertegenwoordigt.

Fortnite strijdt al langer tegen Apple

Maar daar blijft het niet bij. Ook heel populaire internationale apps hebben zich bij de organisatie aangesloten zoals muziekstreamingplatformen Spotify en Deezer, Basecamp (een app om projecten op het werk op te volgen, red.) en Epic Games (de ontwikkelaar van de immens populaire game Fortnite, red.) 

"We zijn het niet eens met de manier waarop Apple dit aanpakt", zegt Wout Van Wijk, voorzitter van de Europese krantenkoepel News Media Europe. "Als één van onze lezers binnen de app een artikel wil aankopen, gaat 30 procent van de opbrengsten naar Apple. Wij kunnen dan maar twee dingen doen. Ofwel moeten we ons aanbod duurder maken, ofwel verliezen we inkomsten."

Volgens Van Wijk maakt dit het des te moeilijker voor de kranten omdat een deel van hun reclame-inkomsten nu al wordt afgeroomd door grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook. 

"Apple gebruikt onze data"

"Apple heeft ook toegang tot onze gegevens", zegt Van Wijk. "Zodra jouw app in de appwinkel van Apple zit, worden de gegevens van de gebruikers eigendom van Apple. Meer nog, zij gebruiken deze gegevens om hun eigen producten beter te maken." Nu valt dat voor de Vlaamse kranten mee, omdat Apple geen kranten uitgeeft, maar voor een app als Spotify is het heel moeilijk om te concurreren met de eigen streamingdienst van Apple, Apple Music. 

Hierdoor kunnen ze hun product goedkoper aanbieden, omdat ze geen 30 procent opslag moeten betalen voor hun eigen producten. 

Apple bepaalt de regels en als je je daaraan niet houdt, word je eruit gegooid

Epic Games, de ontwikkelaar van de immens populaire game Fortnite is al een tijdje verwikkeld in een strijd met Apple. De oprichter van Epic Games heeft een tijdje geleden openlijk kritiek geuit op Apple. Hij zei dat het bedrijf te dominant is geworden omdat het 30 procent vraagt van elke aankoop die Fortnite-gamers doen in de appwinkel van Apple. Apple reageerde door Fortnite uit de appwinkel te gooien.

Volgens Van Wijk heeft Apple te veel macht. "Zij bepalen de regels en als je je daaraan niet houdt, word je eruit gegooid", geeft Van Wijk toe. En dat heeft Fortnite aan den lijve ondervonden. 

Een mogelijke oplossing is dat er zich meer appwinkels aanbieden. Zo bestaat naast Android van Google en iOS van Apple nog een derde kleine speler: de Huawei App Galery van smartphoneproducent Huawei. Huawei heeft sinds zijn verbanning van de appwinkel van Google zijn eigen appwinkel gelanceerd en betaalt app-ontwikkelaars om apps voor zijn eigen appwinkel te ontwikkelen.

Van Wijk vindt dat een goed idee, maar denkt dat mensen met een Apple-smartphone moeilijk zullen overschakelen naar een ander toestel. "Google, dat eigenaar is van Android-smartphones (de meerderheid van de smartphones, red.), werkt op een andere manier. En eenmaal je in een bepaald ecosysteem zit (wanneer je verschillende toestellen en accounts van één producent gebruikt, red.), geraak je er moeilijk uit", beaamt Van Wijk.

Meest gelezen