Vlaamse regering trekt 70 miljoen euro uit voor socioculturele organisaties: "Blij dat geen ravage is aangericht"

De Vlaamse regering trekt de komende vijf jaar een jaarlijks budget van meer dan 70 miljoen euro uit voor de socioculturele organisaties in Vlaanderen. Dat heeft minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) aangekondigd. Daarnaast zal geen enkele organisatie alle subsidies verliezen in die periode en krijgen 18 nieuwe organisaties een erkenning.

Geen enkele organisatie zal de komende vijf jaar zijn werkingssubsidies verliezen. Zeven organisaties hadden namelijk een stopzetting geadviseerd gekregen, maar zij krijgen nu toch een subsidie toegekend. 

Organisaties zullen daarnaast maximum 15 procent van hun subsidies kunnen verliezen. Jambon vindt dat de coronacrisis niet het moment is om subsidies stop te zetten of tot het uiterste te laten dalen. "De coronacrisis heeft ook stevig ingehakt op het socioculturele verenigingsleven", aldus Jambon. 

De coronacrisis heeft ook stevig ingehakt op het socio-culturele verenigingsleven

Het toekennen van subsidies verloopt normaal aan de hand van een vastgelegde procedure. Onafhankelijke commissies beoordelen de organisaties twee keer per jaar en stellen vervolgens een advies op. Dat kan het stopzetten, stijgen, dalen of gelijk blijven van een subsidie zijn. 

Erkenning voor nieuwe organisaties

39 nieuwe organisaties binnen de socioculturele sector dienden ook een aanvraag in om werkingssubsidies te ontvangen. Daarvan kregen 18 organisaties een positief advies. Een recordaantal, klinkt het bij Jambon. Zo wil de Vlaamse regering nieuwe organisaties een kans geven om hun werking verder uit te bouwen en te groeien, klinkt het.

Ten slotte worden er ook extra inspanningen geleverd voor ouderenorganisaties en organisaties die inzetten op de Nederlandse taal. 

Een organisatie die nu 8 procent extra middelen krijgt, krijgt eigenlijk maar 2 procent extra

Toch ontgoocheld

De beslissing is zeker een goede zaak volgens Ellen De Boeck, directeur van De Federatie sociaalcultureel werk. "Wij zijn blij dat er geen ravage is aangericht."

Toch is De Federatie ontgoocheld dat er geen extra middelen gevonden zijn.  Tijdens de coronacrisis werd het belang van een groot deel van de organisaties nog maar eens duidelijk, klinkt het. "Denk aan organisaties die werken met mensen in armoede of organisaties die werken rond digitale geletterdheid. Zij zouden een duwtje in de rug - zeker nu - wel kunnen gebruiken." 

Besparingen

Begin dit jaar voerde de Vlaamse regering nog een besparing van 6 procent door voor de werkingssubsidies van culturele instellingen. "Een organisatie die nu 8 procent extra middelen krijgt, krijgt dus eigenlijk maar 2 procent extra", aldus De Boeck.

Meest gelezen