Corona of niet, vijf kotstudenten vertellen waarom ze wel naar huis gaan: "Niét omdat we onze was niet willen doen"

Na hun eerste week aan de hogeschool of universiteit vertellen vijf kotstudenten ons waarom ze in het weekend bewust naar huis trekken. En dat is heus niet altijd om aan alle clichés te beantwoorden, zoals de vuile was bij mama of papa droppen of om vers bereide maaltijden mee te ritsen.

Viroloog Marc Van Ranst had vorige week op Twitter aan kotstudenten gevraagd om in het weekend niet altijd naar huis te gaan, om het coronavirus minder de kans te geven zich te verspreiden. "Wanneer je naar huis gaat, wees dan voorzichtig in jullie contacten met ouders en grootouders", klonk het nog. 

Maar op één locatie blijven is niet altijd evident voor studenten en dat om verschillende redenen. Emilie, Kaya, Kato, Helena en Simon getuigen:

Emilie: "Mijn bubbel blijft behouden"

Emilie (19) studeert communicatiemanagement in Hasselt. Zij acht het veilig genoeg om naar huis te gaan. "Ik heb slechts contact met drie personen en dat zijn exact dezelfde drie waarmee ik de vakantie heb doorgebracht. Mijn bubbel die ik al maanden hanteer, hanteer ik nog steeds", vertelt ze.

"Op kot zitten we wel met 20 mensen, maar ik hou 1,5 meter afstand en ik was mijn handen. Ik heb ook vooral online les. Als ik op de campus kom, is alles goed geregeld en zitten we ver van elkaar en met mondmasker. Ik denk dat het veilig genoeg is om naar huis te komen."

Video player inladen...

Kaya: "Centen verdienen in de frituur"

Kaya is 22 en studeert rechten in Hasselt. Zij werkt in het weekend in een frituur. "Ik heb een studentenjob in mijn dorp. De centen die ik verdien, kan ik goed gebruiken. Dat zomaar opgeven: dat zie ik niet zitten. Bovendien is het fijn om nog eens af en toe qualitytime te kunnen hebben met mijn ouders. We praten wel via Facebook Messenger en FaceTime, maar dat is niet hetzelfde."

Video player inladen...

Kato: "De jeugdbeweging is écht nodig"

De 22-jarige Kato zit op kot Leuven om taal- en letterkunde te volgen, maar in het weekend laat de jeugdbeweging haar niet los. 

"Ik heb ook nog andere engagementen thuis, waaronder de scouts. Als elke leider van een jeugdbeweging niet naar huis kan gaan, dan zouden de activiteiten voor de kinderen in het weekend helemaal niet kunnen doorgaan. Kinderen hebben op dit moment de jeugdwerking écht nodig."

Video player inladen...

Helena: "Op kot zijn regels opgesteld"

Helena (19) studeert politieke wetenschappen in Gent. Zij zit op kot met acht anderen en vertelt dat zowat elk gesprek rond corona draait.  "Hoe kunnen we ons zo verantwoordelijk mogelijk gedragen", daar gaat het over.

Op kot zijn daarom enkele regels opgesteld. "De gemeenschappelijke ruimtes worden regelmatig ontsmet en er zal een bus alcoholgel aan de voordeur gezet worden. En hoewel iedereen het er hier over eens is dat het niet zo veilig is om elk weekend naar huis te gaan, is dat moeilijk om niet te doen. Niét omdat we onze was niet willen of kunnen doen, maar omdat veel leeftijdsgenoten leiding geven in een jeugdbeweging."

Helena wilde haar familie ook graag zien na die eerste week les, en is naar huis gereisd. Ze is bereid om komend semester minder naar huis te gaan.  

Video player inladen...

Simon: "Thuiskomen is een vorm van rust"

Simon volgt economische wetenschappen in Leuven. Hij gaat naar huis, naar Stabroek. Op kot moet hij het sanitair, de keuken en andere ruimtes delen. Dat bezorgt hem enorm veel stress.

"De meeste studenten leven de maatregelen niet na. Mondmaskers worden weinig gedragen, van afstand houden is geen sprake", vindt Simon. Hij let bijvoorbeeld hard op het openen van deuren met de elleboog, en ontsmet regelmatig. Wat een inspanning vraagt om er constant aan te denken. "Thuiskomen is een vorm van rust", vat hij samen. 

Video player inladen...

Toch zijn er ook studenten die wél op kot blijven. Ingenieursstudenten en tweeling Saenna en Esma vertelden in "Het journaal" waarom ze dat doen:

Video player inladen...

Meest gelezen