Laurie Dieffembacq

Brussel verscherpt coronamaatregelen: cafés vroeger dicht en samenscholingsverbod

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verscherpt vanaf maandag de coronamaatregelen. Zo zullen horecazaken om 23 uur de deuren moeten sluiten en blijft de mondmaskerplicht behouden op drukke plaatsen. Dat is zaterdagavond beslist op een overleg van de gewestelijke crisiscel, bijeengeroepen door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Vervoort riep zaterdag om 17 uur de crisiscel samen voor overleg over de coronacijfers. Die stijgen zorgwekkend snel in de hoofdstad, met tussen 16 en 22 september gemiddeld 336 nieuwe besmettingen per dag.

Dat overleg was oorspronkelijk maandag gepland, maar na een onderhoud met premier Sophie Wilmès (MR) en in het licht van de alarmerende coronacijfers in de hoofdstad besliste Vervoort de vergadering twee dagen eerder samen te roepen.

Cafés, bars, shoppingcentra en nachtwinkels moeten vanaf maandag de deuren sluiten om 23 uur, een maatregel die al zeker drie weken zal gelden. Samenscholingen van meer dan tien mensen worden verboden tussen 23 uur en 6 uur.

Op de Nationale Veiligheidsraad werd afgelopen woensdag onder meer beslist dat de algemene mondmaskerplicht opgeheven wordt vanaf 1 oktober. Brussel laat aan de lokale besturen om te bepalen waar een verbod nog zal gelden. Dat is wel sowieso het geval aan de in- en uitgangen van scholen.

In de gewestelijke crisiscel zitten alle negentien burgemeesters, de Hoge Ambtenaar, de procureur des konings van Brussel, de Bestuurlijk Directeur-coördinator, de Gerechtelijke Directeur en de korpschefs van de zes lokale Brussels politiezones.

Onze ploeg van "Het Journaal" ging reacties sprokkelen op straat in Brussel:

Video player inladen...

Meest gelezen