2019 Jean Chung

Directeur Auschwitz-Memoriaal wil een maand celstraf overnemen van Nigeriaanse jongen

De directeur van de herdenkingsplaats van het Nazi-uitroeiiingskamp Auschwitz in Polen vraagt aan de Nigeriaanse president om gratie voor een jongen van 13. Die is door een islamitische rechtbank veroordeeld tot 10 jaar cel. Als hij niet vrij mag komen, dan wil de directeur samen met anderen zijn celstraf uitzitten.  Ook de kinderorganisatie UNICEF heeft al geprotesteerd. 

Omar Farouq is 13 en woont in Kano, een deelstaat in het noordwesten van het Afrikaanse land. Het is een van de 12 deelstaten waar de sharia geldt. Islamitische rechtbanken mogen er zich uitspreken over religieuze en seculiere zaken, maar ze mogen alleen moslims berechten. Omar zou in een discussie met een andere jongen Allah hebben beledigd. Hij werd veroordeeld tot tien jaar opsluiting. De advocaat van zijn familie gaat in beroep, maar daar is nog geen datum voor vastgelegd. De VN-Kinderrechtenorganisatie UNICEF noemt het een inbreuk op de Universele Verklaring voor de Rechten van het Kind en vraagt zijn onmiddellijke vrijlating. 

"schandelijke straf "

Ook de directeur van het Auschwitz-memoriaal in Polen mengt zich in de zaak. Pjotr Cywinski zegt dat in het concentratiekamp kinderen werden opgesloten en vermoord en dat hij niet onverschillig kan blijven voor deze "straf die een schande is voor de mensheid". 

Cywinski vraagt in een brief aan de Nigeriaanse president Buhari om de jongen onmiddellijk gratie te verlenen. Als dat niet kan, wil de directeur zelf een deel van de straf overnemen. Hij wil dan een maand naar de cel en zegt dat hij genoeg volwassen vrijwilligers zal vinden om de rest van die 120 maanden over te nemen. 

Het is niet voor het eerst dat de islamitische rechtbanken in Nigeria  voor blasfemie zware straffen uitspreken. In augustus werd een zanger ter dood veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Hij ging in beroep. 

Nigeria is al jarenlang in de greep van religieus geweld. Vooral het noordoosten heeft erg te maken met de opstand van de islamistische groep Boko Haram.  Vele honderdduizenden mensen zijn vermoord, gevlucht, of ingelijfd. Gisteren nog ontsnapte de gouverneur van de deelstaat Borno op het nippertje aan de dood toen zijn konvooi in een hinderlaag reed. 15 mensen werden doodgeschoten. 

Meest gelezen