Nieuwe Libanese premier treedt af nog voor hij een regering heeft gevormd

De Libanese premier Mustapha Adib, die belast was met de vorming van een nieuwe regering, treedt af zonder die opdracht tot een goed einde te hebben gebracht. Dat komt door politieke onenigheid over de toekenning van de ministerportefeuilles.

Adib gooit de handdoek in de ring na een onderhoud met de Libanese president Michel Aoun. Hij was nog niet zo lang tot premier aangesteld, nadat de vorige eerste minister, Hassan Diab, ontslag had genomen na de verwoestende ontploffing in augustus in de haven van de hoofdstad Beiroet

Begin deze maand hadden de politieke partijen zich ertoe verbonden om binnen de twee weken een regering met "bekwame" en "onafhankelijke" ministers op de been te brengen met als missie Libanon uit het economische moeras te trekken. Maar dat lijkt ijdele hoop.

Er wordt met beschuldigende vinger gewezen in de richting van de gewapende sjiitische beweging Hezbollah, een zwaargewicht in de Libanese politiek, en haar bondgenoot Amal, geleid door parlementsvoorzitter Nabih Berri. Zij zouden onder meer de portefeuille van minister van Financiën opeisen.

Zware crisis

De Libanese bevolking heeft al vaak de corruptie en het wanbeleid gehekeld van de politieke elites uit de drie voornaamste geloofsgemeenschappen, de sjiieten, de christenen en de soennieten. Het politieke stelsel van Libanon is gebaseerd op de verdeling van bestuursfuncties onder die gemeenschappen.

De enorme explosie in de haven van Beiroet, bijna twee maanden geleden, toonde volgens velen aan dat dit stelsel moet worden afgeschaft. Er moeten eindelijk bestuurders komen met kwaliteiten, in plaats van mensen met invloed in de achterkamertjes van de confessionele Libanese politiek, is de kritiek.

Libanon lijdt al maandenlang onder één van de grootste economische crisissen in de geschiedenis van het land, met hyperinflatie tot gevolg. De coronacrisis en de zware explosie in Beiroet maakten de situatie voor veel Libanezen alleen maar uitzichtlozer.

Meest gelezen