Onderhandelaars federale regering maken zich op voor lange laatste rechte lijn

De onderhandelaars van de zeven Vivaldi-partijen (liberalen, socialisten, groenen en CD&V) maken zich op voor een lange zondag richting regeerakkoord. Tegen morgenochtend hopen ze een regeerakkoord klaar te hebben. Vandaag worden de budgettaire lijnen afgebakend en wellicht vannacht wordt beslist wie premier wordt en wordt al voor een stuk beslist welke bevoegdheden elke partij krijgt.

Om de regeringsverklaring tegen nu donderdag 1 oktober rond te krijgen, hebben de coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) een strakke onderhandelingskalender afgesproken met de partijvoorzitters.

De voorbije dagen werd er telkens tot negen of tien uur 's avonds onderhandeld, gisteravond werd het middernacht ze bespraken de thema's justitie, veiligheid, asiel en migratie, werk en arbeidsmarkt, een stuk fiscaliteit en pensioenen.

Om 10 uur herbeginnen ze vandaag, over pensioenen, politieke vernieuwing en de begroting. Daarmee breekt ook de slotfase van de onderhandelingen aan want een van de grote knopen die moet doorgehakt worden is de begroting. Dan wordt duidelijk of en in welke mate de afspraken en deelakkoorden die de voorbije dagen zijn gemaakt concreet uitgevoerd kunnen worden. En er moet nog een akkoord gevonden worden over wie de nieuwe regering zal leiden. 

Ook de verdeling van de verschillende ministerportefeuilles tussen de zeven partijen moet nog afgesproken worden. Die discussie hangt samen met de keuze van de premier. Die discussie wordt waarschijnlijk vannacht of morgenochtend beslecht. Morgenmoeten de coformateurs Magnette en De Croo in elk geval verslag uitbrengen bij de koning.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen