Onrustige nacht in Congolese stad Lubumbashi na inval van separatistische militie

In Lubumbashi, de tweede stad van Congo, is het de voorbije nacht erg onrustig geweest na de inval van een separatistische militie. De zwaarbewapende militieleden raakten tot in het centrum van de stad en slaagden erin de vlag te hijsen van de voormalige republiek Katanga. Er werd de hele nacht lang zwaar geschoten.

In de loop van de voorbije nacht drongen enkele honderden zwaarbewapende leden van de separatistische militie Bakata Katanga de mijnstad Lubumbashi in het zuidoosten van Congo binnen. Er werd de hele nacht lang zwaar geschoten. 

Twee politieagenten en een soldaat zijn omgekomen, en 16 militieleden "uitgeschakeld", zegt de lokale overheid. De agenten werden naar verluidt onthoofd bij een aanval van de militieleden op een lokale televisiezender. Tegelijk werd ook een gevangenis bestormd. 

Intussen is de situatie onder controle, zegt de overheid, waren er vandaag nog altijd schoten te horen zijn. Volgens de minister van Informatie hebben de Congolese ordetroepen het bevel gekregen om niet meer op de militieleden te schieten, maar in de lucht.

Mijnprovincie

Lubumbashi is de hoofdstad van de provincie Haut-Katanga, en vroeger van de grotere provincie Katanga. Haut-Katanga is ontstaan uit de verbrokkeling van de voormalige mijnprovincie Katanga in vier provincies.

Katanga, rijk aan onder meer koper en kobalt, scheurde zich vlak na de onafhankelijkheid van Congo af, gesteund door België. Aan die afscheiding kwam in 1963 een einde.

De militie Bakata-Katanga ijvert voor afscheiding van wat vroeger de grote provincie Katanga was. Onlangs nog vielen bij confrontaties tussen Congolese ordetroepen en Bakata-Katanga vijf doden, drie militairen en twee militieleden.

Meest gelezen