Videospeler inladen...

President Trump draagt conservatieve Amy Coney Barrett voor als Amerikaanse opperrechter

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Amy Coney Barret voorgedragen als nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof. De conservatieve Amy Coney Barrett zal de progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg opvolgen, die eerder deze week overleed. "Zij is zowat de tegenpool van Ruth Bader Ginsburg en kan haar erfenis de andere kant opdraaien", zegt onze correspondent Björn Soenens.

Amy Coney Barrett was de favoriet om Ruth Bader Ginsburg op te volgen. De Senaat moet de voordracht goedkeuren, maar ook dat zal hoogst waarschijnlijk gebeuren, want in de Senaat hebben de Republikeinen, de partij van president Trump, de meerderheid.

Amy Coney Barrett stond twee jaar geleden al bovenaan de lijst toen er een nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof moest worden aangewezen. Maar toen haalde ze het niet: het werd Brett Kavanaugh.

Nu wilde Trump kiezen voor een vrouw, als opvolger van de vrouwelijke opperrechter Ruth Bader Ginsburg.

Tegenpool

Amy Coney Barret zal de vijfde vrouw kunnen worden in het Hooggerechtshof. Maar veel gelijkenissen met haar voorgangster zijn er niet, integendeel. Ze is zowat de tegenpool van de progressieve Ruth Bader Ginsburg, een voorvechter van vrouwenrechten. 

"Barrett is veel conservatiever in dat opzicht", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens. "Dat is ook de reden waarom ze wordt aangesteld. President Trump stond zwaar onder druk van de sociaal-conservatieven en de religieus-conservatieven die een groot deel uitmaken van zijn kiezerspubliek. Hij had nu de kans om een rechter te kiezen net voor de verkiezingen van 3 november. Het zou wel eens kunnen dat Amy Coney Barrett de erfenis van Ruth Bader Ginsburg de andere kant opdraait."

"Als we naar haar geschiedenis kijken, dan zou ze een bedreiging kunnen zijn voor de gezondheidszorg, voor de gelijke behandeling van vrouwen en homoseksuelen , voor rassengelijkheid, en voor de abortusrechten". Dat zegt dominee Katherine Ragsdale, de voorzitter van de National Abortion Federation in de VS, in "De zevende dag". 

Videospeler inladen...

De abortusrechten zouden in eerste instantie kunnen worden bedreigd door "futiele wetten kunnen komen die medisch niet te verantwoorden zijn, waardoor abortusklinieken moeten sluiten. Maar uiteindelijk zou het ertoe kunnen leiden dat staten abortus gaan verbieden." 

Dominee Katherine Ragsdale neemt het woord "fanatiek" niet in de mond, maar noemt Amy Coney Barret wel "erg gelovig en conservatief, ik vind zelfs dat het theologisch veel te ver gaat, en dat ze wel redelijk extreme theologische standpunten inneemt." 

Wie is Amy Coney Barrett?

"De 48-jarige Barrett is een briljante juriste, zeggen vriend en vijand", zegt Björn Soenens. Barrett, geboren in New Orleans, studeerde rechten aan de katholieke Notre Dame University in Indiana, waar ze later ook les gaf. 

Een van haar uitspraken en stellingen is: "Het leven begint met de conceptie en eindigt met een natuurlijke dood."

"Maar aan progressieve, Democratische zijde heerst er bezorgdheid dat haar katholieke overtuiging te sterk zou doorwegen in de arresten die ze mee zou vellen. Ook uit de arresten die ze velde als federale rechter spraken de conservatieve standpunten die ze huldigt, bijvoorbeeld inzake abortus dat ze "altijd immoreel" heeft genoemd. Ook sprak ze zich uit voor het recht op het dragen van vuurwapens, ook voor mensen met een strafblad.

Barrett is moeder van 7 kinderen (onder hen twee adoptiekinderen en een kind met het syndroom van Down). Ze is een grote tegenstander van abortus en euthanasie. Een van haar uitspraken en stellingen is: "Het leven begint met de conceptie en eindigt met een natuurlijke dood."

Bekijk hieronder de toelichting door VS-correspondent Björn Soenens vanuit Washington, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Conservatieve stempel

Met Amy Coney Barrett zal de balans in het Hooggerechtshof stevig overhellen naar de conservatieve kant. Ze zou al de derde conservatieve rechter zijn die Trump aanwijst. Eerder benoemde hij al Neil Gorsuch (in 2017) en Brett Kavanaugh (in 2018). 

"Het is uniek dat Donald Trump drie rechters in één termijn kan aanwijzen. Dat is één derde van het hele Hooggerechtshof", zegt Björn Soenens. "Ter vergelijking: Barack Obama heeft in acht jaar tijd twee rechters kunnen aanstellen."

Dat Trump de keuze voor een nieuwe opperrechter vóór de verkiezingen kan doordrukken, kan mogelijk gunstig zijn voor zijn kansen op een tweede ambtstermijn. Maar een conservatief Hooggerechtshof kan vooral op de lange termijn een grote stempel drukken op de Amerikaanse maatschappij, door bijvoorbeeld conservatieve arresten uit te vaardigen over zaken als abortus en ziekteverzekering. En dat járenlang, want de rechters in het Hooggerechtshof zijn voor het leven benoemd. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen