Video player inladen...

Premier Sophie Wilmès: "Na moeilijke maanden is het tijd om wat afstand te nemen, ik word wellicht vicepremier"

Premier Sophie Wilmès (MR) wil graag wat afstand nemen als er donderdag - op 1 oktober - een nieuwe federale regering klaarstaat. "Het zijn heel moeilijke maanden geweest", zo vertelt ze in een interview met onze journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend". Wilmès blijft wel actief in de politiek, meer nog: ze bevestigt dat het vicepremierschap om de hoek loert.   

Van Droogenbroeck treft Wilmès aan op haar kabinet. Er vallen niet echt veel verhuisdozen te spotten. "Ik heb niet zoveel", bekent Wilmès. Het politieke scenario voorziet dat er tegen 1 oktober een nieuwe federale regering komt, de zogenoemde Vivaldi-coalitie van PS, SP.A, MR, Open VLD, CD&V, Ecolo en Groen. 1 oktober, dat is donderdag al. "Het zijn mijn laatste dagen hier. Waarschijnlijk, want in België weet je nooit", reageert Wilmès.

Mijn laatste dagen. Waarschijnlijk, want in België weet je nooit

Wat zal ze doen na haar premierschap of wordt ze opnieuw premier? "Je mag niet echt kandidaat zijn om premier te zijn, je wordt gevraagd. (...) Ik wil in mijn leven positief bijdragen tot de maatschappij, maar je kan dat doen zonder premier te zijn."

Loert het vicepremierschap dan om de hoek? "Waarschijnlijk wel. Ik ben niet van plan met mijn politiek engagement te stoppen. Het zijn inderdaad heel moeilijke maanden geweest. Het zal niet slecht zijn om een beetje afstand te nemen en na te denken over wat in de toekomst dient te gebeuren." 

Bekijk het bewuste fragment hieronder en/of ga verder:

Video player inladen...

Wilmès zit mee aan de onderhandelingstafel voor de nieuwe regering, ze doet dat samen met partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Het gerucht wil dat ze tegen elkaar al geschreeuwd hebben. Wilmès ontkent. "Ik heb nooit geroepen tegen Georges-Louis. Verschillen uitklaren gebeurt altijd op een professionele manier. Georges-Louis is betrokken en verdedigt het standpunt van de MR. Dat is zijn job".  

Wilmès met MR-voorzitter Bouchez.

"Snel striktere coronamaatregelen in Brussel"

Naast de formatie blijft voor Wilmès de coronacrisis haar prioriteit. Zeker nu de coronacijfers slecht blijven, met gemiddeld 1.500 nieuwe besmettingen per dag. "Afgelopen woensdag, de dag van de Veiligheidsraad, was ons land nog een gele zone. We hebben toen maatregelen genomen in functie van die gele zone. Ons land is vandaag nog steeds een gele zone, maar we weten wel dat bepaalde plaatsen - zoals Brussel - niet meer een gele zone zijn. En daar moeten striktere maatregelen genomen worden."

Brussel moet "heel snel" nieuwe maatregelen nemen, aldus Wilmès. Vanochtend heeft ze een vergadering met alle minister-presidenten "om te zien wat de methodologie" is. "Gisteren heeft het evaluatiecomité Celeval vergaderd, en toen is gezegd dat het vandaag nog geen bijkomende maatregelen vraagt, maar die moeten er wel komen op korte termijn. Dit moeten we voorbereiden en dat gaan we nu doen."

Wilmès voorspelt alvast een inperking van de sociale contacten. "Maar dat is niet het enige dat zal moeten gebeuren." 

Laurie Dieffembacq

De barometer is bijna klaar, tegen dinsdag zou kunnen

Wanneer komt de zogenoemde barometer er? Die barometer moet een instrument worden om de evolutie van de corona-epidemie in te schalen, en daaraan telkens een set van aangepaste maatregelen te koppelen.  Als de situatie slechter wordt, zullen de regels strenger worden. Verbetert de situatie, dan kunnen de teugels gevierd worden. 

Er was veel kritiek gekomen dat de barometer niet klaar was tegen de Veiligheidsraad van afgelopen woensdag. Wilmès ziet licht aan het einde van de tunnel.

"De barometer is bijna klaar, er moeten nog verfijningen gebeuren. De experten zeggen dat de barometer er dinsdag zou kunnen zijn. Verwacht niet dat de experten, die zoveel werk gehad hebben, dat op 1-2-3 in orde hebben."

Herbekijk of herbeluister hier het volledige gesprek uit "De ochtend" (Radio 1):

Video player inladen...

Meest gelezen