Gretel Jacobs

Storm Odette houdt lelijk huis in West- en Oost-Vlaanderen, vannacht nieuwe regenzone: "Lokale wateroverlast mogelijk"

Storm Odette veroorzaakte vooral schade aan de kust en verder in West- en Oost-Vlaanderen. Zo waren er bij de brandweerzones aan de kust alles samen al meer dan 1.800 interventies. In Oost-Vlaanderen moest de brandweer vooral uitrukken voor straten die blank stonden, op sommige plaatsen viel er in 24 uur tijd evenveel regen als er normaal valt in een maand tijd. Vannacht komt er overigens een nieuwe regenzone aan, waarschuwt onze weerman Frank Deboosere.

De weersvoorspellingen voor de komende uren

Het blijft overwegend zwaarbewolkt met perioden van regen of stevige buien, mogelijk met onweer. Het blijft ook nog een hele tijd krachtig waaien, zeker aan zee: daar worden nog windstoten tot 110 km/u verwacht.

Komende nacht gaat het vanaf het noordoosten flink regenen. "Die regenzone is goed voor nog eens 15 tot 25 liter water per vierkante meter", zegt onze weerman Frank Deboosere. "Lokale wateroverlast is niet onmogelijk." Aan de kust blijft de wind nog krachtig tot zeer krachtig met rukwinden tot 70 à 80 km/u.

Morgen begint de dag nog met regen en veel wind over het westen. In de namiddag verwacht het KMI enkel nog maar een paar lokale buitjes, vooral dan in het westen en verschijnen er ook enkele opklaringen. 

West-Vlaanderen

Odette, de eerste najaarsstorm van het jaar, is niet bepaald een doetje: veel regen en vooral hevige windstoten hebben heel wat schade gemaakt in het westen van het land. In Zeebrugge is een windstoot gemeten van 115 km per uur, in Koksijde van 108 km per uur.  

Met name de kust- en poldergemeenten kregen het hard te verduren. De twee brandweerzones aan de kust moesten samen al meer dan 1.800 keer uitrukken. Brandweer Westhoek noteerde rond 9 uur vanochtend al 309 interventies, vooral in De Panne, Koksijde en Nieuwpoort. Brandweer Zone 1, die de rest van Belgische kust onder zijn hoede heeft, maakt tot dusver gewag van 898 interventies. "Recordcijfers", klinkt het daar.

Ook wat dieper in West-Vlaanderen is het merkelijk drukker bij de brandweer, zo bevestigt Christian Gryspeert, commandant van brandweerzone Midwest. "Maar het zwaartepunt van de schade lijkt toch aan de kust te liggen."

De meldingen voor stormschade gaan voornamelijk over omgewaaide bomen en afgebroken takken - "massaal veel", klinkt het bij Brandweer Zone 1. "Dat komt omdat de bomen nog in blad staan", legt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek uit. "Door de combinatie van regenval en rukwinden, vallen die makkelijker om."

(Lees verder onder de foto)

Omgewaaide boom in Koksijde - Foto: G. Van Delm.

Verder waren er ook heel wat oproepen over wegwaaiende dakbedekking op appartementsgebouwen en caravans, gesneuvelde winkelruiten, weggewaaide terrassen en omgevallen wegsignalisatie. "Je kunt de interventies opdelen in twee zones", zegt luitenant Johan De Clerq van Brandweer Zone 1. "Aan de kuststrook gaat het om ingewaaide koepels, ballustrades en losgewaaide elementen. Meer in het binnenland gaat het meer over takken en bomen op de rijweg."

 In Oostende heeft de kusttram zich vanochtend vastgereden in het vele zand dat op de sporen gewaaid is

In de haven van Blankenberge is vannacht ook een aanlegsteiger met meer dan twintig boten losgeslagen. "Het vroeg heel wat werk om dat weer te beveiligen." In Oostende heeft de kusttram zich vanochtend vastgereden in het vele zand dat op de sporen gewaaid is (zie video hieronder). Daardoor rijden er nu vervangbussen tussen Oostende en Westende. "Maar ook die ondervinden hinder van het zand en moeten een stukje omrijden", klinkt het bij De Lijn. Er raakten ook een paar lijnwinkels beschadigd door de storm. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In Kortrijk wordt de opening van het coronaproof evenementenplein geannuleerd. "We kunnen de veiligheid niet garanderen", klinkt het bij de stad. "Bovendien willen we niemand nodeloos de baan opsturen in dit weer. Het organiseren van een evenement van die omvang zou onverantwoord zijn." Het Zesde Metaal zou er normaal gezien vanavond optreden, voor morgen was Brihang aan de beurt. Het evenement was met 1.200 tickets volledig uitverkocht. "We kijken samen met de artiesten om de optredens te verplaatsen naar een nieuwe datum", laat het stadsbestuur weten.

Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen, vooral in het Meetjesland en de regio rond Gent, kreeg de brandweer veel oproepen. Daar gaat het dan vooral over wateroverlast en omgewaaide bomen, hekken en partytenten. "In de regio's Moerbeke, Destelbergen, Berlare en Lokeren is de voorbije 24 uur 50 tot 80 liter per vierkante meter gevallen, dat is evenveel als er normaal valt in een hele maand tijd."

In Kaprijke, bij Eeklo, raakte het dak van een bungalow zwaar beschadigd door de wind. De brandweer moest ter plaatse komen om de gaten af te dekken.

In Gent is de Veldstraat een tijdlang afgesloten geweest voor het tramverkeer na wateroverlast (zie foto hieronder). In de Inno liep het water naar binnen. De brandweer stelde er vast dat de afvoer op het plat dak tussen de Inno en de Fnac verstopt was en moest het water wegpompen. De situatie is er intussen weer onder controle.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In de Lievekaai kwam een grote wilg in het water terecht, waardoor de binnenvaart helemaal stil kwam te liggen.

Door de hevige regenval is voor twee onbevaarbare waterlopen het alarmpeil overschreden. Het gaat om de Molenbeek in Massemen (Wetteren) en de Durme in Lokeren.

"Ook vanavond en vannacht kan er nog veel neerslag vallen (tot 20mm) en kunnen de reeds grote neerslaghoeveelheden verder oplopen", zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.  "Voornamelijk in de centraal gelegen rivierbekkens zullen de waterpeilen verder stijgen tot voorbij het waakpeil." De wachtbekkens worden gevuld, maar er worden nergens kritieke overstromingen, waarbij huizen bedreigd worden, verwacht.

Brabant

Verder is er ook op verschillende plaatsen in Waals-Brabant wateroverlast door storm Odette. Er zijn onder meer problemen in Nijvel, Rebecq, Tubeke, Waterloo en Waver.

In Vlaams-Brabant kreeg vooral Lennik veel water te slikken.

Gewonden

Door de storm zijn ook enkele gewonden gevallen: in Middelkerke raakte een arbeider zwaargewond door een omgewaaide muur. In Nieuwpoort kwam een ambulance twee wandelaars ophalen die meegetrokken werden door de wind. Ze hadden snijwonden en moesten hechtingen krijgen.

En in Alveringem zijn drie brandweerlui gewond geraakt toen ze een omgewaaide boom probeerden weg te halen. Een van hen moest naar het ziekenhuis voor verzorging, maar is intussen weer thuis. 

In beeld: zo raasde storm Odette over de kustgemeenten:

Videospeler inladen...

Stormweer nog niet voorbij: "Blijf weg van het strand"

De lokale politie van Blankenberge-Zuienkerke waarschuwt dat de storm nog niet voorbij is.  "Blijf zoveel mogelijk binnen", klinkt het in een melding op Facebook. "Waar straten afgesloten zijn, leef de afsluiting na. Ga niet op het strand of Zeedijk. Er staat/ligt nog heel wat materiaal op het strand dat kan wegwaaien."

Om dezelfde reden heeft gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen met onmiddellijke ingang alle brandingssporten zoals kitesurfen verboden aan de kust. "Er liggen veel stukken van omgewaaide strandcabines op het strand en er staat een felle wind, die combinatie is erg gevaarlijk", zegt hij.

"Het verbod komt er in het belang van ieders veiligheid en om de reddingsdiensten te vrijwaren. Ze hebben het nu enorm druk met alle interventies." Kitesurfers en andere sporters die zich toch op het strand wagen, riskeren een boete.

Lokale wateroverlast is ook vannacht niet onmogelijk

Weerman Frank Deboosere

Ook weerman Frank Deboosere benadrukt dat er vanavond nog heel wat neerslag volgt. "Er komt een nieuwe regenzone vanuit het noordoosten, die goed is voor nog eens 15 tot 25 liter water per vierkante meter. Lokale wateroverlast is niet onmogelijk."

Voor niet-dringende schademeldingen is het nummer 1722 geactiveerd. Dat leverde vannacht even problemen op. "Daar kwamen oproepen van de hele provincie binnen, waardoor het nummer een tijdlang niet bereikbaar was", zegt Louagie van brandweerzone Westhoek. "Wij hebben dat opgelost door een eigen telefoonnummer aan te bieden."

Bekijk hier het weerbericht van 20 uur:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag over storm Odette uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Tijs Neirynck vanuit Oostduinkerke: "Nog steeds windsnelheden tot 90 kilometer per uur":

Videospeler inladen...

Meest gelezen