AFP or licensors

Wereldwijd 1 miljoen sterfgevallen door COVID-19 en ja dat is veel, ook in vergelijking met de griep

Officieel zijn er nu wereldwijd meer dan 1 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat blijkt uit de cijfers van de Johns Hopkins University, die de wereldwijde coronacijfers nauwgezet verzamelt. Maar het werkelijke aantal overlijdens ligt wellicht nog veel hoger. 23 miljoen mensen zijn officieel genezen van COVID-19.

Op 11 januari rapporteerden Chinese media voor het eerst een dodelijk slachtoffer van het nieuwe coronavirus. Exact twee maanden later, op 11 maart, overlijdt ook het eerste Belgische slachtoffer. In minder dan een jaar heeft het virus SARS-CoV-2, intussen wereldwijd bekend als hét coronavirus, nu al aan meer dan 1 miljoen mensen het leven gekost. Die trieste kaap werd even voor 3 uur vannacht overschreden.

1 miljoen doden, is dat eigenlijk veel?

Toch wel. Zelfs in vergelijking met andere overdraagbare ziekten die elk jaar heel wat slachtoffers maken, zoals malaria, griep en aids, sterven nog altijd meer mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook in het verkeer, aan ondervoeding en door zelfdoding sterven er elk jaar minder mensen dan aan COVID-19.

De animatie hieronder geeft meer inzicht in het aantal dodelijke slachtoffers door COVID-19, in vergelijking met andere vaak voorkomende doodsoorzaken wereldwijd. (Let wel: de gegevens van de andere doodsoorzaken zijn afkomstig uit 2017)

Maar niet alle doodsoorzaken staan op de animatie. Voorlopig maken hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of hartstilstand, nog altijd de meeste dodelijke slachtoffers: zo'n 18 miljoen overlijdens per jaar over de hele wereld. Elk jaar sterven nog eens bijna 10 miljoen mensen aan kanker. Ook andere aandoeningen zoals diabetes, dementie en diarree maken meer dodelijke slachtoffers dan corona.

Belangrijk ook om te herhalen dat het hoge aantal van 1 miljoen overlijdens door corona is bereikt ondanks de meestal strenge maatregelen die veel landen hebben genomen. Zonder dat waren er wellicht nog meer dodelijke slachtoffers gevallen.

Belangrijk ook om te vermelden dat er wereldwijd al 33 miljoen besmettingen zijn vastgesteld. Zo'n 23 miljoen mensen zijn officieel genezen van COVID-19.

Welke landen zijn het zwaarst getroffen?

Die vraag kan je op verschillende manieren beantwoorden. Kijk je naar de absolute cijfers, dan zijn het logischerwijs vooral de landen met veel inwoners die ook veel sterfgevallen tellen. De Verenigde Staten is trieste koploper, met meer dan 200.000 doden. Ons land staat met 9.987 doden op plaats 18.

  1. Verenigde Staten: 204.756 doden
  2. Brazilië: 141.741 doden
  3. India: 94.503 doden
  4. Mexico: 76.430 doden
  5. Verenigd Koninkrijk: 42.077 doden

Kijk je naar het aantal overlijdens per 100.000 inwoners, dan krijg je een volledig ander beeld. De Verenigde Staten telt dan niet langer het grootste aantal doden, maar wel San Marino. Een piepklein landje in Italië dat nochtans "maar" 42 doden telt. Ook ons land belandt dan plots in de top 3 met 87 doden per 100.000 inwoners.

  1. San Marino: 124 doden per 100.000 inwoners
  2. Peru: 100 doden per 100.000 inwoners
  3. België: 87 doden per 100.000 inwoners
  4. Bolivië: 69 doden per 100.000 inwoners
  5. Andorra: 69 doden per 100.000 inwoners

"Maar België staat kunstmatig op een hoge plaats", wist biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) al een tijd geleden aan onze redactie te vertellen. "In België tellen we sinds het begin van de epidemie zowel de mensen die overlijden in de ziekenhuizen als in de woonzorgcentra. En zowel de bevestigde als de vermoedelijke gevallen. Andere landen doen dat niet. Zij komen dus tot lagere cijfers dan in werkelijkheid."

Het blijft dus enorm moeilijk om landen met elkaar te vergelijken.

Situatie vandaag?

De voorbije twee weken stierven er over de hele wereld elke dag gemiddeld zo'n 5.200 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat cijfer blijft nu al meer dan een maand relatief stabiel.

Toch waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorige week nog dat "als we niet alles in het werk stellen om de coronapandemie tegen te gaan, dat het dan zeer waarschijnlijk is dat het virus wereldwijd aan twee miljoen mensen het leven gaat kosten". Dat zei Michael Ryan, WHO-directeur Noodsituaties, vrijdag op een persconferentie. 

"We mogen niet alleen maar testen en opsporen, niet alleen maar medische zorg toedienen, niet alleen maar afstand houden van elkaar, of niet alleen maar werken aan vaccins. We moeten alles tegelijk doen", besluit Ryan.

Bekijk hieronder de toelichting door VRT-journalist Koen Wauters uit "Het Journaal':

Videospeler inladen...

Meest gelezen