Aanhoudingen in onderzoek naar helikopterkaping, mogelijk passioneel motief: hoofdverdachte wilde zijn vrouw bevrijden 

Er zijn drie personen aangehouden in het onderzoek naar de kaping van een helikopter afgelopen vrijdag op de luchthaven van de Deurne. Dat bevestigt het parket van Antwerpen. De helikopter was gehuurd om zogezegd luchtbeelden te maken. Maar onderweg moest de pilote onder bedreiging van een wapen over twee Brusselse gevangenissen vliegen, wellicht wou de hoofdverdachte zijn vrouw bevrijden. Die bevrijdingspoging mislukte. 

Vrijdagavond kaapten drie gewapende mannen een helikopter in Deurne. Ze dwongen de pilote om naar de Brusselse gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis te vliegen, vermoedelijk om een ontsnappingspoging. 

De federale gerechtelijke politie startte vrijdag meteen een onderzoek. Gisterenavond heeft dat tot een doorbraak geleid: er werden vier mannen opgepakt, vanmiddag zijn drie van hen aangehouden. De  hoofdverdachte is een 24-jarige man uit Tongeren, die vrij was onder elektronisch toezicht. De twee medeverdachten zijn een 18-jarige man uit Bilzen en een 22-jarige man uit Lanaken. De 50-jarige adoptievader van de hoofdverdachte werd ook opgepakt, maar is intussen vrij onder voorwaarden.

Passioneel motief?

Ze worden verdacht van diefstal met geweld in bende met wapenvertoon, deelname aan een criminele organisatie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging tot ontvluchting. 

Al de verdachten zijn ondertussen verhoord en het lijkt er sterk op dat de hoofdverdachte van plan was zijn vrouw te bevrijden uit de gevangenis van Berkendael, de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst. De twee hadden elkaar leren kennen in de bezoekersruimte van de gevangenis van Hasselt, hij zat toen een straf uit voor drugssmokkel. Hij was intussen vrijgelaten onder elektronisch toezicht.

Wat is er vrijdag precies gebeurd?

Drie mannen hadden al een poos geleden een helikopterbedrijf gecontacteerd, onder het voorwendsel dat ze een rondvlucht wilden boeken om luchtbeelden te maken. Bij de boeking vroegen ze een grote helikopter, geschikt voor zes personen en een piloot met veel ervaring.

Eerst verliep alles volgens plan. Tot de passagiers op een bepaald moment hun wapens bovenhaalden, de pilote bedreigden en haar dwongen om naar de vrouwenafdeling van de gevangenis in Vorst te vliegen. 

De helikopter cirkelde even laag boven de gevangenis, maar kon niet landen. Even later vloog het toestel weg. De helikopter zette koers naar Hélécine, in de buurt van Tienen, waar het toestel is geland op een carpoolparking.

Daar zijn de drie gewapende mannen uitgestapt en gevlucht. Vervolgens is de pilote doorgevlogen naar de luchthaven van Melsbroek, waar ze werd opgevangen door de politie en bijstand kreeg van de dienst slachtofferzorg.

De drie mannen waren sindsdien spoorloos. Gisteravond zijn er dan vier verdachten opgepakt, drie van hen zijn nu ook aangehouden door de onderzoeksrechter.

Maroun Labaki zag vrijdag vanuit zijn appartement het vreemde schouwspel boven de gevangenis, hij getuigde gisteren in "Het Journaal". Bekijk de getuigenis hieronder:

Video player inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen