Na "indrukwekkend protest" van Vlaams Belang, wat is strategie van N-VA? "Verdedigen op rechts, aanvallen naar centrum"

"Een hele slimme actie en heel indrukwekkend", zo reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De zevende dag" op de protestrit van Vlaams Belang die duizenden auto's naar Brussel lokt. Hij beseft dat hij de komende jaren op de rechterflank zal moeten verdedigen. Hij is tegelijk ook fors voor de partij. "Vlaams Belang is aantrekkelijk als gegeven en de partij is dan ook in opmars, maar ze is niet aantrekkelijk voor partners." De Wever verwijt voorzitter Tom Van Grieken dat hij de partij niet heeft "opgekuist". Verder ging De Wever ook nog even in op de kritiek die hij kreeg na zijn "We maken (Vivaldi) kapot"-uitspraken in het tv-programma "Gert Late Night".

Nu de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering zich opmaken voor de laatste lijn richting een regeerakkoord, nemen duizenden auto's vandaag deel aan de protestrit van Vlaams Belang tegen die Vivaldi-regering. Die regering heeft namelijk geen Vlaamse meerderheid en dat is niet democratisch, klinkt het. Ze vergezellen de actie dan ook met de hashtag #nietmijnregering. 

Bekijk hieronder het liveverslag met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in "De zevende dag" en/of lees verder:

Video player inladen...

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde het na het zien van de beelden een "clevere ("slimme", red.) actie". "Het is heel indrukwekkend, veel indrukwekkender dan als je met mensen naar Brussel komt, zo zijn er elke dag wel betogingen in Brussel."

De Wever erkent dat hij de komende jaren alert moet zijn op de rechterflank. "Vlaams Belang is aantrekkelijk als gegeven en de partij is momenteel in opmars, maar ze heeft nooit iets gedaan om zich aantrekkelijk te maken voor andere partners. Het is een rechts-extremistische antivreemdelingenpartij die in haar midden ook heel extreme figuren duldt die ranzige uitspraken doen waar nooit tegen wordt opgetreden. Van Grieken had de kans om dat op te kuisen: hij is na een geweldige verkiezingsoverwinning en goede peilingen, baas in eigen huis. Maar ik stel vast dat hij daar niks aan doet. Dat Vlaams Belang, dat is heel spijtig, dat blijft een frigo voor woedende stemmen en dat is enorm nuttig voor de linkerzijde want zo kan je gemakkelijker zeggen: "Het Belgische systeem is nog zo slecht niet want kijk eens wat er anders komt.""

Dat Vlaams Belang een frigo is voor woedende stemmen, is enorm nuttig voor de linkerzijde

Video player inladen...

Welke strategie zal N-VA de komende jaren volgen?

"De strategie van onze partij zal zich enten op het landschap zoals we het nu zien", vat De Wever samen. "Je hebt een antisysteemoever met PVDA en Vlaams Belang. Dat is een soort stormloopoppositie, heel emotioneel ook. Dat zullen we dus vandaag ook (bij de protestrit van Vlaams Belang red.) zien, ze zijn op dit moment succesvol in hun opmars. Aan de andere kant heb je een oever met het systeem, maar dat dreigt een brij te worden waar alle partijen in elkaar dreigen over te gaan. Als je het regeerakkoord dat op tafel ligt, leest, dan val je in slaap omdat er niks in staat."

Verdedigend op de rechterflank, aanvallend naar het centrum toe

Tussen die twee oevers moet dan N-VA staan, zegt De Wever. "Op de ene oever hebben we dus mensen die zeggen dat het systeem moet veranderen en op de andere staan mensen die geen extremistische toestanden willen, geen antivreemdelingenpolitiek en geen racisme. Dat is een stroom die wij zo breed mogelijk zullen maken. De komende tijd zal dat voor een stuk verdedigen zijn op rechts - daar moeten we ons geen illusies over maken, in die zin dat die in opmars zijn. Voor een stuk zal dat ook aanvallend zijn naar het centrum toe waar ik me veel CD&V'ers en Open VLD'ers kan inbeelden, als ze het beleid zullen zien."

Video player inladen...

Kiessysteem moet meerderheidssysteem worden

De Wever pleit verder ook voor een hervorming van het hele kiessysteem, als eerste stap voor een landhervorming. "Zodat je naar een grote blokvorming gaat en naar grotere partijen. Zo zal je wellicht in het noorden en in het zuiden dominante grote partijen hebben en die twee moeten dan met elkaar een finale deal maken die een confederalistische deal zal zijn. In landen waar dit bestaat heb je ook extreme politici, maar die zijn dan meestal drukking binnen een veel groter geheel waardoor het wordt afgevlakt of ze verdwijnen omdat ze slechts tijdelijk in opstoot zijn."

Met wie wil De Wever dan zo'n blok vormen? "Wij zijn een centrum-rechtse partij, we zijn gericht op welvaartscreatie gebaseerd op vrij ondernemerschap en op gemeenschapsvorming gebaseerd op identiteit, en voor ons is dat de Vlaamse identiteit als voorwaarde voor solidariteit en democratie. Iedereen die zich op dat platform kan herkennen, is welkom binnen zo'n groep. Het meerderheidssysteem noopt tot een natuurlijke herverkaveling van het politieke landschap die je nu nooit zal zien omdat partijen veel te goed gefinancierd zijn en als bedrijven zullen blijven bestaan tot in het absurde." 

Video player inladen...

"Uitspraken in "Gert Late Night" waren in cafécontext"

De Wever ging uiteindelijk ook nog wat verder in op zijn uitspraken over de Vivaldi-regering die in opmaak is (en waar de N-VA niet zal bijhoren). "We maken ze kapot hé vanuit de oppositie, maar dat zal ook niet moeilijk zijn want ze hangen met spuug en plaktouw aan elkaar", liet hij zich ontvallen bij het programma "Gert Late Night" (zie fragment in video hieronder).

"Het is cafépraat, het is ook in een cafécontext gebeurd", zegt De Wever daarover. "Ik wist niet dat ze dat gingen uitzenden om eerlijk te zijn. Dat was niet voor uitzending bestemd, dat was een jolige sfeer. Ik denk dat ik altijd op mijn taal let in de context waar ik dat moet doen, maar dat was niet zo'n context." 

Maar de uitspraak haalde dus wel alle kranten. Iets wat De Wever niet snapt. "Ik weiger me daarvoor te verantwoorden. Ik moet me al een hele week verantwoorden, terwijl het allemaal geen verontwaardiging waard is als je ziet hoe er geen verontwaardiging is over hoe wij bij de bok worden gezet (doordat de nieuwe regering geen Vlaamse meerderheid zal hebben red.). Maar je zegt iets in cafésfeer en de wereld staat stil. Dagenlang de kranten vol en opnieuw die beelden."

Video player inladen...

Bekijk hieronder het volledige verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen