Videospeler inladen...

Filosoof Ignaas Devisch: "Het is geen evidentie dat ouderen en kwetsbaren eerst het vaccin krijgen"

Eerst de kwetsbaren en de ouderen vaccineren eens het vaccin tegen het coronavirus er is? Voor filosoof Ignaas Devisch is dat niet zo zwart-wit.  “Het is intuïtief dat mensen denken dat we eerst kwetsbaren en ouderen vaccineren maar we zouden ook kunnen proberen om de verdere verspreiding tegen te gaan", aldus professor medische filosofie Ignaas Devisch in "De zevende dag". 

Deze week kondigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan dat we in maart kunnen beginnen te vaccineren. Heuglijk nieuws maar er rijzen vragen: wie zal bijvoorbeeld als eerste het vaccin krijgen?

Volgens professor Devisch is het geen evidentie dat eerst de ouderen en de risicopatiënten het vaccin krijgen, hij vindt wel dat zorgverstrekkers voorrang moeten krijgen. Devisch pleit voor een aanpak waarbij de zwakkeren worden beschermd en we tegelijk de verspreiding tegengaan: "Dat is uiteindelijk toch de bedoeling van het vaccin."

Dokter Marc Noppen van het UZ Brussel en huisarts Anne Delespaul van Geneeskunde voor het volk gaan niet mee in die redenering. Zij vinden dat de meest kwetsbare patiënten hoe dan ook op de eerste plaats moeten komen.

Er is een enorm wantrouwen dat het afgelopen half jaar gevoed is met rommelberichten

Vraag is nog maar of voldoende mensen het vaccin zullen laten inenten want het wantrouwen groeit. “Dat is het afgelopen half jaar gevoed met rommelberichten,” aldus professor Devisch. “Tegelijkertijd begrijp ik ook de bezorgdheid van mensen omdat de ontwikkeling van het vaccin zo snel gaat.” Ook Anne Delespaul en Marc Noppen merken een groeiend wantrouwen bij hun patiënten.

De oplossing is volgens professor Devisch transparantie. “Het is nu een kwestie van zo goed mogelijk communiceren, veel herhalen en dan hopen dat we zoveel mogelijk mensen kunnen overtuigen dat het vaccin veilig is.”

Bekijk het volledige debat hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen